GMD-honorarium verhoogt met 1 en 1,5 euro op 1 april

Om het bedrag van 2,537 miljoen euro, gereserveerd voor initiatieven pro GMD, niet te verliezen, opteerde de medicomut  voor een snelle concrete oplossing eerder dan een automatische verlenging van het GMD. Die automatische verlenging staat immers nog steeds ter discussie. Een honorariumverhoging daarentegen kan al ingaan vanaf begin april.

De drie artsensyndicaten gingen akkoord om de leeftijdscategorie uit te breiden met 5 jaar om het GMD chronische patiënt toe te kennen. Alleen: dat vergt  een KB en dat zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer in 2019 in orde komen, licht Bvas-voorzitter Marc Moens toe. “Wat meteen zou betekenen dat we onze 2,537 miljoen euro kwijtspeelden.”

Dokter Moens opperde dan ook dat, om het bedrag nog dit jaar nuttig te kunnen gebruiken, de enige mogelijkheid erin bestond om de waarde van de sleutelletter te wijzigen – en dus het honorarium te verhogen. Ook Domus Medica stond hierop. Dat behoeft geen KB: de medicomut kan dat  beslissen. Als alles binnen de begroting blijft, kan die beslissing in principe zelfs onmiddellijk in voege treden, wat in de praktijk betekent dat de honorariumverhoging kan ingaan op woorden op 1 april eerstkomend.

Nu waren er op dat vlak nog twee opties: de sleutelletter van de consultatie wijzigen maar door het hoge aantal consultaties was de eerste,  maar diei zou de spoeling dan wel erg dun maken hooguit tot 5 eurocent extra per consultatie leiden. “Overigens nog steeds erg ver weg van de Bvas eis om naar 30 euro per consultatie te gaan”, merkt Marc Moens op. Voor Roel Van Giel zou die verhoging ‘onaanvaardbaar laag en eigenlijk zelfs lachwekkend’ zijn.  “Vooral de argumentatie op de medicomut dat dit een stap naar de 30 euro is was hallucinant.  Met dit soort van verhogingen duurt het nog 75 jaar vooraleer de huisarts zijn raadpleging 30 euro zal bedragen.”

Zowel Marc Moens als Roel Van Giel pretendeerden dan dat ze voorstelden om de sleutelletter van het GMD te verhogen, de tweede optie.

Zo kan de GMD vergoeding vanaf 1 april naar omhoog met 2,57 % (of concreet van 31 naar 31,8 euro voor het GMD en 56,83 naar 58,30 euro voor het verhoogd GMD chronische patiënten leeftijdscategorie 45 tot 75 jaar).

Marcel Bauval (Kartel) verduidelijkt nog dat “alleen nog een som voor 40% van de GMD’s, voor de rest van het jaar, kon worden verdeeld”. Met dus deze lichte verhoging als gevolg. Maar beter dat dan het bedrag in rook te zien opgaan. “In reële termen komt dat neer op een verhoging van 1 euro voor het gewone GMD, en 1,5 euro voor het GMD chronisch zieken.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.