Mysterieuze longziekte China: "Alles beter onder controle dan bij Sars of Mers" (Steven Callens)

De gezondheidsdiensten stelden 17 nieuwe gevallen van de mysterieuze longziekte vast in de Chinese stad Wuhan. Daarmee zijn er ondertussen al 140 gevallen geteld in China. Er vielen drie doden. Maar volgens expert infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) is alles veel beter onder controle dan bij Sars en Mers 20 jaar geleden.

De cijfers zijn omhoog getrokken nadat experts patiënten met onbekende longaandoeningen in verschillende ziekenhuizen hadden onderzocht, meldde de gezondheidsautoriteit van Wuhan zondag. Het aantal kan nog oplopen want de autoriteiten blijven verdachte gevallen onderzoeken.

Van de 17 nieuwe gevallen zijn drie mensen in kritieke toestand. De toestand van de anderen is stabiel.

Tot nu toe zijn twee patiënten in China overleden aan een longontsteking veroorzaakt door een nieuw type coronavirus, waarvan wordt aangenomen dat het afkomstig is van een dierenmarkt in Wuhan.

Geen paniek

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er nog "geen duidelijk bewijs" dat het virus van mens op mens doorgegeven wordt. Dat beaamt ook Prof. Steven Callens (UZ Gent), al vermoedt hij dat dat toch het geval is, zij het een stuk moeiljker dan Sars en Mers die een 20-tal jaren geleden wél voor heel wat slachtoffers zorgden.

"Maar intussen boekten we flink wat vooruitgang. Sars en Mers veroorzaakten toen enkele epidemieën die alles bij elkaar toch nog beperkt werden en bovendien vooral lagen aan minder goede hygiënische ziekenhuisomstandigheden. We beschikten toen ook maar na twee maanden ove over een goede diagnostische test. Vandaag hebben we die test al na amper een maand en kunnen luchthavens dus sneller risico's opsporen. Voorlopig is er geen reden om ons zorgen te maken."

Reizen wegens nieuwjaar verhoogt overdrachtsrisico

Verschillende luchthavens in buurlanden van China hebben extra koortscontroles ingevoerd voor reizigers. In een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan.

In China zelf zijn geen reisbeperkingen opgelegd. Op 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.