Multidisciplinair overleg rond rugklachten: is de huisarts er klaar voor?

Rugchirurgie zal in de toekomst nog alleen plaatsvinden binnen gespecialiseerde spine units. Het multidisciplinaire werk binnen de units komt onder andere tot uiting in het organiseren van multidisciplinaire spine consults (MSC), naar analogie van het MOC voor patiënten met kanker. Deze schikking zal de huisarts midden op de werkdag voetstoots doen opdraven naar het ziekenhuis. Nog maar eens een vrome wens?

Het concept van de spine units is ontsproten aan een vraag van minister De Block om de rugchirurgie te rationaliseren. Het aantal ingrepen op de wervelkolom is de jongste jaren immers snel toegenomen, met frequente mislukkingen. Failed back surgery, zoals het heet.

Een spine unit zal worden bemand door een multidisciplinair team van zorgverstrekkers, gaande van de chirurg tot de klinisch psycholoog. Alle betrokken zorgverleners zijn gehouden aan het verwerven van een bijzondere bekwaamheid in het omkaderen van de patiënt met rugklachten. Het multidisciplinaire spine consult (MSC) maakt deel uit van het multidisciplinaire werk. Ook de huisarts krijgt er een zitje.

In de rangen van de huisartsen wordt dit beschouwd als een vergiftigd geschenk, toch? “Het probleem dat we al kenden met het MOC, herhaalt zich”, bevestigt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Er heeft destijds een experiment plaatsgevonden om de huisarts via een systeem van computergestuurde teleconferentie te laten deelnemen. Maar dat is maar een halve oplossing: je weet niet op voorhand wanneer je patiënt aan bod komt. En dus moet je nog altijd de tijd vinden om voor de computer te gaan zitten op het ogenblik dat het MOC plaatsvindt.”

“Zelf hadden we op zeker ogenblik een document ontworpen dat kon worden voorgelegd aan het MOC, en waarin de inbreng van de huisarts opgetekend stond. Het was de bedoeling dat het aanleveren van dat document zou worden gehonoreerd. Op verzoek van het Verzekeringscomité werd een studie uitgevoerd die deze aanpak vergeleek met de teleconferentie. Die studie is nooit serieus afgerond. De conclusie bleef achterwege.” Hoe dan ook denkt dr. Hueting dat men via eFORMS een gestandaardiseerd gegevenspakket zou kunnen communiceren naar het MSC.

Ter voorbereiding van de spine units is in de medicomut van vorige maandag een rapport voorgesteld over het gebruik van beeldvorming bij patiënten met rugklachten, door huisartsen en specialisten. Er blijken op dit vlak belangrijke regionale verschillen te bestaan. In sommige regio’s stijgt het gebruik van de MRI ten koste van de CT-scan, maar in andere regio’s niet. Hier en daar krijgen patiënten één enkel onderzoek, op andere plaatsen wordt een hele batterij aangevraagd. De bevindingen zijn niet altijd in verband te brengen met de densiteit van de toestellen in de verschillende regio’s.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.