Moeder tilt zelf baby uit buik bij keizersnede: (nog) niet voor België

De maternal insisted c-section deed haar intrede in Nederland. In België zou deze praktijk nog niet uitgevoerd worden.

Nederland kondigde het aan als een primeur: een moeder die zelf haar baby uit haar buik tilt tijdens de keizersnede. Het gebeurde in Tjongerschans (Heerenveen), zie foto Nicole Sijtsema.

Vorig jaar werd deze variatie op de keizersnedee voor het eerst in Nederland toegepast. Het ziekenhuis pakt er nu mee uit. In het buitenland wordt deze methode wel vaker gebruikt, luidt het.

Voor de moeder zou het haar derde keizersnede worden.

Nadat ze een video zag waarin een moeder zelf de baby uit haar buik mocht halen en bij zich neer kon leggen, was ze verkocht voor de “maternal assisted c-section”.

Steriele jas en handschoenen

De operatie verloopt iets anders dan gewoonlijk, omdat de moeder met haar handen in het steriele operatiegebied komt. Zij krijgt een steriele jas aan en handschoenen. Het OK-team hield vooraf een simulatietraining zodat iedereen goed voorbereid was.

Voor de ouders was het alleszins een bijzondere beleving, getuigen ze zelf.  “Het hele team heeft meegenoten, het is prachtig om de ouders dit te kunnen geven”, besluit gynaecoloog Clasien van der Houwen die de keizersnede uitvoerde.

Dit fenomeen lijkt de tendens te volgen dat een ziekenhuisopname een ‘event’ moet zijn waarbij de ervaringen van de patiënt almaar aan belang winnen (Patient related experiences of Prem's).

Johan Van Wiemeersch van de beroepsvereniging gynaecologie bekijkt het allemaal voor één keer met Belgische nuchterheid: “Wij doen bij mijn weten ons werk nog alleen en geven de baby na de verwijdering uit de baarmoeder snel aan de mama.”

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.