Minister bevriest nog meer budget

In het kader van de besparingsmaatregelen heeft het kabinet De Block een voorstel ontwikkeld om de erkenning van nieuwe medische huizen/wijkgezondheidscentra stil te leggen.

Dat meldt de Vereniging van wijkgezondheidscentra. De Vereniging zet haar bezwaren op een rijtje. Het afblokken van de erkenning van nieuwe centra:

  • leidt ertoe dat een groep zeer kwetsbare mensen geen toegang krijgen tot een model van gezondheidszorg dat aansluit bij hun behoeften;
  • is inefficiënt, omdat het aanleiding zal geven tot een toename van kosten op de tweede lijn;
  • is wellicht onwettelijk, aangezien de mogelijkheid tot forfaitaire betaling is voorzien in de wet van 14 juli 1994.

Ook Geneeskunde voor het volk reageert: “Het is niet te begrijpen dat in een land waarbij er een tekort is aan huisartsen, net een stop wordt gezet op wijkgezondheidscentra. Onze centra zijn juist een voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking, die ook voor toekomstige studenten een aantrekkingspool vormen om voor huisartsgeneeskunde te kiezen. Artsen die werken in gezondheidscentra doen dit vanuit een intrinsieke en vaak ook sociaal-maatschappelijke motivatie.”

“Het kabinet De Block benadrukte gisteren dat de erkenningsaanvragen in de koelkast worden geplaatst in afwachting van een audit binnen de sector, die tot een verbetering van het systeem moet leiden”, zo staat in Het Laatste Nieuws van 19 oktober te lezen. “We hebben het budget bevroren, maar alle initiatieven die voor 8 oktober zijn genomen en goedgekeurd kunnen worden voortgezet.” De maatregelen rond de wijkgezondheidscentra moeten 7 miljoen euro aan besparingen opleveren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.