"Maak zelf van hersteriliseerbaar materiaal mondmaskers"

Het is nu officieel bevestigd: België heeft geen beschermingsmateriaal tegen het coronavirus in stock. Dan maar zelf mondmaskers, beschermingspakken en brillen maken met hersteriliseerbaar materiaal? Blijkbaar is het behelpen want de textielindustrie in ons land ziet geen oplossing op korte termijn.
Marc Moens, erevoorzitter Bvas, somt op wat uit het overleg kwam met Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke, de virologen van het wetenschappelijk comité dat de coronacrisis opvolgt en de brede zorgsector vanmiddag. Men gaf nu officieel toe dat ons land geen beschermingsmateriaal tegen het coronavirus in voorraad heeft. De aanwezigen kregen te horen dat daar eerstdaags ook geen verandering in zal komen.

Geen nieuws over Europese groepsaankoop

Op de vraag of er nieuws is over de aangekondigde Europese groepsaankoop van medisch beschermingsmateriaal, kwam geen antwoord. Omdat het geen zin heeft te blijven wachten op leveringen die te laat of misschien nooit zullen aankomen, is er tijdens een Interministeriële Conferentie opgeroepen om in eigen land beschermingsmateriaal te produceren.

Bedrijven worden aangespoord om binnenlandse productielijnen te openen voor mondmaskers, beschermingspakken en brillen, maar we weten inmiddels dat ze daar niet toe in staat zijn op korte termijn. In afwachting daarvan is het behelpen: iedereen, van artsen tot patiënten, krijgt de raad om zelf met hersteriliseerbaar materiaal (lappen stof en linten) mondmaskers en beschermingspakken te maken.

"Een belangrijke vraag is welke labs, behalve dat van professor Van Ranst (KU Leuven), intussen de tests uitvoeren. Volgens prof. Van Ranst kan het UZ Leuven de nodige tests bezorgen aan de laboratoria van de ziekenhuizen binnen het eigen netwerk. Ook het UZ Gent en het UZA zouden “in house made” tests ter beschikking hebben voor de ziekenhuizen in hun netwerk."

Beperkt aantal huisartspraktijken voor opvang

"Het voorstel van onder meer onze Franstalige Bvas-collegae om, indien België in de hoogste alarmfase (fase 3) gaat, de patiënten gericht door een beperkt aantal huisartspraktijken te laten opvangen om zo het aantal besmette zorgverleners te beperken, kwam tijdens het overleg niet ter sprake."

Ook het overaanbod aan informatie die bovendien niet altijd eenduidig is, kwam ter sprake. Er werd aangedrongen om in de eerste plaats de website info-coronavirus.be te raadplegen voor up-to-date informatie.

Omwille van het gebrek aan beveiligingsmateriaal, bleef er een in-de-steek-gelaten gevoel hangen na de vergadering, aldus Marc Moens.

Intussen wordt hier uiteengezet hoe mensen in AZ Sint-Maarten zelf mondmaskers maken, weliswaar met gedeeltelijke beschermingsfactor.

Lees ook:
> Geen mondmaskers op korte termijn via eigen textielindustrie
Mondmaskers voor ons land mogelijk via Indiase fabriek (N-VA-Kamerlid)

> De Block vraagt solidariteit EU voor mondmaskers

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.