Luc Van Gorp neemt het op voor kwetsbaren

Onze neoliberale samenleving is op het gevaarlijke punt beland dat ze kwetsbaren en profiteurs op één hoop gooit. Maar niemand kan een leven lang op topniveau presteren. Dat zei CM-voorzitter Luc Van Gorp in zijn speech voor Rerum Novarum.

"Er is nochtans een fundamenteel verschil tussen een kwetsbare en een profiteur. Een profiteur pakt iets waar hij geen recht op heeft, een kwetsbare krijgt iets niet waar hij wel recht op heeft", aldus Van Gorp.

In de huidige samenleving moeten mensen volgens de CM-voorzitter "perfect" zijn. "Alles moet beter, sneller, efficiënter. Op sociale media moet het vooral leuk zijn. En als we vragen hoe het met iemand gaat, dan is 'goed' het enige acceptabele antwoord. Kwetsbaarheid is uitgegroeid tot een 'onwaarde' die moet verdwijnen."

Schuldig verzuim

"Neoliberale politici en economen hebben ons doen geloven dat we als individu alles autonoom kunnen beslissen en dat we daar ook recht op hebben. Dat we de andere niet nodig hebben. Wie in de problemen komt, moet zelf zijn plan maar trekken. Beleidsmakers die zich daaraan bezondigen, plegen in mijn ogen schuldig verzuim."

"Ironisch genoeg maakt juist het verbergen van kwetsbaarheid radicaal kwetsbaar. We doen zo hard ons best om perfect te zijn, dat we er aan ten onder gaan. Het intensieve onderhoud van een harde buitenkant gaat uiteindelijk ten koste van onze binnenkant. (...) Nog nooit kampten zoveel mensen met een depressie of een burn-out."

Gezondheid is volgens Van Gorp niet alleen fysiek en mentaal welzijn. "Gezondheid gaat ook over zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijk participeren. Willen we echt gezond zijn, dan is het ook belangrijk om ons gelukkig te voelen, om het leven de moeite waard te vinden, om stevig in onze schoenen te staan, om ons verbonden te weten. En dat kan alleen maar als we aanvaarden dat we kwetsbaar zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.