‘Levenseindekaart’ om therapeutische hardnekkigheid of euthanasie te voorkomen

"Deze kaart laat ons toe om ons vertrouwen in de arts opnieuw te bevestigen en zowel therapeutische hardnekkigheid als euthanasie te weigeren", staat te lezen op de website van het Europees Instituut voor Bio-ethiek (EIB).

 

Het EIB is een privé-initiatief van een groep burgers (artsen, juristen, wetenschappers, enz.) die aandacht hebben voor de grote vooruitgang van de geneeskunde en de biologie. Het stelt zich als doel "bij te dragen tot de ontwikkeling van een bio-ethiek die de menselijke persoon respecteert en promoot, vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood".

Deze groep verspreidt informatie, voert studies uit en laat haar stem horen op colloquia en seminaries. Ze verdedigt meer bepaald de ontwikkeling en voldoende financiering van palliatieve zorg. "Bestaat de politieke wil om een cultuur van palliatieve zorg te promoten, of krijgt vooral de euthanasiecultuur de overhand, omdat ze op zich belangrijke besparingen in de sociale zekerheid mogelijk maakt?",  vroeg het EIB zich in een recente mededeling af. "Hoe wordt het toedienen van een lytische cocktail die onmiddellijk effect heeft, afgewogen tegen een begeleiding van verschillende maanden door gekwalificeerd en multidisciplinair personeel in een serene en menselijke omgeving? Want ook hier bepaalt het aanbod de vraag. Degelijke palliatieve zorg en duidelijke informatie hierover stellen de burger in staat om sereen de begeleiding te overwegen door gekwalificeerde beroepsbeoefenaren en door zijn familie, die voldoende steun en middelen krijgen. Zo kunnen mensen die het einde van hun leven bereikt hebben samen met hun naasten essentiële, natuurlijke en kostbare momenten beleven."

 

Richtlijnen

Om pijnlijke discussies in de familie te vermijden, stelt het EIB op zijn website een 'levenseindekaart' ter beschikking. Daarmee kan de houder zijn wensen in verband met orgaandonatie (instemming of weigering) kenbaar maken, richtlijnen met betrekking tot zijn overlijden opstellen en de gegevens van een vertrouwenspersoon vermelden.

De kaarthouder kan ook, als hij in een reële levensbedreigende toestand verkeert, zijn wensen vermelden in verband met geestelijke bijstand en de organisatie van zijn uitvaart (begrafenis of crematie).

In zijn 'richtlijnen met betrekking tot mijn overlijden' vraagt de ondertekenaar aan de artsen om bepaalde aanwijzingen na te leven, namelijk dat:

"- ze de behandelingen die nodig zijn voor mijn herstel toepassen, en afzien van behandelingen die hen buitensporig lijken;

- ze zich inspannen om zo veel als mogelijk mijn lijden te lenigen;

- ze me alle gewone levensnoodzakelijke zorg verstrekken, zoals toediening van voedsel en drank, zorg voor comfort en hygiëne, en in voorkomend geval, ze me de nodige palliatieve zorg toedienen;

- ze mijn leven respecteren tot en met het natuurlijke levenseinde, en zich onthouden van elke vorm van euthanasie."

De vereniging raadt de kaarthouder aan om de kaart altijd bij zich te hebben en er zijn naasten en zijn behandelend arts van op de hoogte te brengen.

 

Alternatief

De krant Le Soir wees er op 25 augustus op dat de kaart van het EIB een alternatief biedt voor de documenten van Recht op Waardig Sterven. RWS ijvert al jaren voor het recht om de wensen van personen te laten eerbiedigen, ook de eventuele wens om het leven te beëindigen. Op verzoek verschaft de vereniging de burger een ‘wilsverklaring inzake euthanasie’ en een ‘levenstestament’. Wie dat wenst, kan bij het secretariaat van de vzw een hangertje krijgen waarop staat dat hij of zij bij een hartstilstand niet gereanimeerd wil worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.