Jonge huisartsen samen ten strijde tegen Kafka

Begin 2020 bond Jong Domus de strijd aan tegen de administratieve overlast voor artsen. Nu volgt een bredere samenwerking met de syndicaten ASGB, VAS en AADM. Een jongeren-stuurgroep van deze verenigingen focust prioritair op het afschaffen of heroriënteren van nutteloze geschiktheidsattesten.
Dr. Anthony Dheere, voorzitter van Jong Domus: “Jonge artsen voelen veel frustratie omwille van de vaak overbodige administratie. Artsen hebben de handen vol met échte zorg en geen tijd voor het opmaken van ongeschiktheidsattesten voor banale zaken. Uit de talrijke reacties
op onze oproepen bleek duidelijk de noodzaak aan dit project.”
Al snel bleek het nodig om de krachten te bundelen met de verschillende artsenverenigingen.
Dr. Pieter Mertens, lid van de raad van bestuur van het ASGB: “Zinloze attesten opstellen maakt dat we als arts minder tijd hebben voor onze patiënten. Ook voor de patiënt brengen deze attesten vaak onduidelijkheid, tijdverlies en frustraties met zich mee. Bovendien kosten zulke attesten handenvol geld aan de maatschappij. Dankzij deze unieke samenwerking tussen alle syndicaten kunnen we een krachtig signaal geven aan alle overheden.”

Nutteloze geschiktheidsattesten

Prioritair ligt de focus van deze stuurgroep op het afschaffen of heroriënteren van nutteloze geschiktheidsattesten. Dr. Sylvie Geurts, ondervoorzitter van het VAS: “Artsen hebben al verschillende voorbeelden van nutteloze geschiktheidsattesten gegeven. Onze doelstelling is om die allemaal in kaart te brengen en te bekijken of we ze kunnen afschaffen of kunnen
heroriënteren zodat huisartsen deze niet meer moeten voorschrijven.”
Door deze unieke samenwerking willen de betrokken verenigingen snel resultaten boeken, zodat elke arts, over alle verenigingen heen, terug kan focussen op zijn/haar kerntaak, namelijk zorg bieden aan patiënten.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.