"Iraanse spoedarts nog ver van veroordeeld"

De Iraanse spoedarts die al sinds april vorig jaar in de cel zit en de doodstraf zou riskeren, is nog lang niet veroordeeld. Hij krijgt een eerlijk proces, verzekerde de Iraanse ambassadeur aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Een massaal ondertekende petitie steunt de arts.

Dokter Gerlant Van Berlaer (VUB) trok mee de petitie op gang en ook De Specialist zegde zijn steun toe. Het succes van de petitie is buiten alle verwachtingen. Op minder dan een week verzamelden de initiatiefnemers al bijna 200.000 handtekeningen. Die willen ze voorleggen aan de Iraanse president Hassan Rohani.

Maar de Iraanse arts en professor geneeskunde Ahmadreza Djalali, die ook voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, zit nog in voorhechtenis en is nog niet veroordeeld. Dat zei de Iraanse ambassadeur in een onderhoud met Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Bourgeois is bezorgd over het lot van de Iraanse wetenschapper en heeft bijkomende informatie gevraagd aan de Iraanse ambassade.

Djalali zit al sinds april vorig jaar vast in zijn thuisland. Hij zou er opgepakt zijn omdat hij volgens de Iraanse autoriteiten zou hebben samengewerkt met 'vijandelijke staten' zoals de VS en Israël. Djalali zou zonder advocaat en zonder proces zijn veroordeeld en zou de doodstraf riskeren.

Afgelopen dinsdag had Geert Bourgeois een onderhoud met de Iraanse ambassadeur in Brussel. De ambassadeur was door de minister-president geconvoceerd. Volgens de ambassadeur zit Djalali nog in voorhechtenis en is er nog geen sprake van een veroordeling. "Dat is ondertussen bevestigd door Amnesty International. De ambassadeur heeft ook verzekerd dat de man recht heeft op een eerlijk en onafhankelijk proces", stelt het kabinet-Bourgeois.

Bourgeois heeft tijdens het gesprek "zijn grote bezorgdheid geuit" over het lot van de Iraanse wetenschapper. "Uiteraard is het lot van Djalali nog onzeker, we wachten dus nog op verdere informatie, die de ambassade ons zou verstrekken", klinkt het.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.