"Historisch": minimumpensioenen zelfstandigen gelijk met loontrekkenden

Een historische stap: vanaf maandag zijn de minimumpensioenen voor zelfstandigen en loontrekkenden gelijkgeschakeld, aldus minister van Zelfstandigen en Middenstand Willy Borsus.

Willy Borsus licht toe: “Dit is historisch. Na jaren strijd hebben we eindelijk een volledige gelijkschakeling bereikt van de minimumpensioenen van zelfstandigen en loontrekkenden. We hebben in verschillende stappen moeten werken maar deze onrechtvaardigheid is eindelijk hersteld”. 

Het minimaal gezinspensioen bedraagt nu 1.460,45 euro. Voor een alleenstaande gaat het om 1.168,73 euro. Het overlevingspensioen ligt op 1.150,35 euro. Vanaf maandag zijn deze bedragen dus zowel geldig voor zelfstandigen als voor loontrekkenden. 

Door indexeringen, aanpassingen aan de welvaart en geleidelijke gelijkschakeling, zijn de minimumpensioenen van zelfstandigen dit jaar 4 keer gestegen.

De gelijkschakeling van pensioenen komt bovenop andere maatregelen die reeds werden genomen om het sociaal statuut van de zelfstandige op te waarderen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Willy Borsus: "Dit minimaal pensioenbedrag ligt nog te laag. Daarom hebben we op 20 juli de oprichting gelanceerd van een tweede pensioenpijler voor zelfstandigen”.

P.S.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.