Hervorming hoofdstuk IV: muizenstapje voorwaarts

Voor stuurgroep Kafka (strijd administratieve overlast) was een van de vijf werkpunten de hervorming van hoofdstuk IV. Op één vlak zou daar nu toch vooruitgang zijn geboekt. Stuurgroep Kafka is samengesteld uit verantwoordelijken van Jong Domus, ASGB en Bvas.

Het is bekend dat voor de stuurgroep Kafka een flexibel, vereenvoudigd systeem tot stand moet komen in plaats van hoofdstuk IV. 

Nu zou een doorbraak bewerkstelligd zijn in de vereenvoudiging van de terugbetalingscriteria voor DOAC’s en medicatie bij osteoporose: de terugbetalingscriteria worden vereenvoudigd, de geldigheidstermijn van de akkoorden gaat van 1 jaar naar 5 of 3 jaar. De jaarlijkse aanvraag tot verlenging van deze vaak voorgeschreven medicatie bezorgde patiënten, artsen en apothekers heel wat rompslomp en betekende ook geen enkele meerwaarde medisch gezien (langere  behandelingsduur). Uiteraard kan het nog beter want een eenmalige levenslange aanvraag zou moeten volstaan.

Voor meer details is informatie beschikbaar bij de syndicaten.

Er zou overigens gewerkt worden aan een platform zodat sommige vergoedingscriteria (zoals leeftijd) rechtstreeks uit het medisch dossier gehaald kunnen worden (bijvoorbeeld leeftijd >75 jaar). Maar dit is dus nog work in progress en een en ander zou beter kunnen worden gecommuniceerd door het Riziv, vernamen we van ingewijden.

Stuurgroep Kafka wil blijven hameren op het vereenvoudigen en afschaffen van de verplichte vermelding ‘derde betaler van toepassing’ op voorschriften van intranasale corticosteroiden en fluoroquinolones, net als ‘zorgtraject diabetes/diabetesconventie’. Stuurgroep Kafka streeft hier al 4 jaar naar en zal hiervoor blijven ijveren, heet het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Sofie Croenen

    20 juni 2024

    Beste, Stuurgroep Kafka is samengesteld uit Jong Domus en de drie artsensyndicaten (www.zinloosattest.be voor meer info)