Ex-diensthoofd UZ Gent: geldboete voor ongewenst seksueel gedrag op het werk

Een voormalig diensthoofd van het UZ Gent en UGent-gastprofessor krijgt een boete van 12.000 euro, waarvan de helft met uitstel, omdat hij zich schuldig maakte aan ongewenst seksueel gedrag op het werk ten aanzien van drie vrouwen.

Dat besliste de Gentse correctionele rechtbank. De man verklaarde het slachtoffer te zijn van "een complot" om hem buiten te werken, maar de vrouwen getuigden in de rechtbank dat er sprake was van ongeoorloofde aanrakingen en dat hij "zijn machtspositie misbruikte".

De vier vrouwen beschuldigden het ex-diensthoofd van ongewenst seksueel gedrag tussen 2010 tot 2014. Er is geen sprake van aanranding en de man werd vervolgd op basis van het sociaal strafwetboek, omdat het welzijn van de vrouwen op de werkvloer werd aangetas t door de feiten.

Machtspositie 

"Er was een machtspositie van de beklaagde", stelde de arbeidsauditeur bij de behandeling van de zaak. "Als diensthoofd, of als professor was hij promotor of gaf hij les aan de vrouwen. Hij lokte de slachtoffers met coachingtips of begeleiding, maar hij had losse handjes. De verklaringen van de slachtoffers zijn geloofwaardig. Ze vreesden voor represailles en jobverlies." Het openbaar ministerie vroeg een geldboete van 12.000 euro.

De rechtbank legde die boete op maar kende dat bedrag voor de helft met uitstel toe. De man werd vrijgesproken voor grensoverschrijdend gedrag met één vrouw met wie hij een relatie had, maar werd schuldig bevonden aan de feiten ten aanzien van de drie andere vrouwen.

In het vonnis stelde de rechtbank dat de man "een beledigende en bedreigende werksfeer" had gecreëerd om de "grens van het welvoeglijke op seksueel vlak te overschrijden". Dat ging "gepaard met een vorm van machtsmisbruik, in de wetenschap dat de vrouwen zich moeilijk tegen hem konden keren als hiërarchische meerdere".

Twee vrouwen kregen een schadevergoeding van elk 1.000 euro toegekend, en één vrouw kreeg zoals gevraagd 1 euro schadevergoeding.

Lees ook: ex-diensthoofd-uz-gent-in-vizier-voor-ongewenst-seksueel-gedrag-op-het-werk

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.