Eerstelijnsdecreet: grote horde genomen

De juridische verankering voor de hervorming van de eerste lijn is een feit, titelt de nieuwsbrief van het Agenschap Zorg en Gezondheid.

Het Eerstelijnsdecreet werd half september principieel goedgekeurdn door de Vlaamse regering en dus is een belangrijke stap gezet richting hervormingsplannen voor de eerste lijn. Voluit heet dat het "voorontwerp van decreet over de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders".

Dat decreet vormt de basis waarop verdere regelgeving voor het hervormingsprogramma gebouwd kan worden. Het zet de algemene bakens uit, zoals de  mogelijkheid om een Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn op te richten, eerstelijnszones met zorgraden en regionale zorgzones, de principes van zorgcoördinatie en casemanagment en de andere steunpilaren van het hervormingsprogramma.

Toch is daarmee het werk nog niet af. Het voorontwerp moet de toetsing doorstaan van de adviesorganen SAR WGG (Strategische Adviesraad voor het Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid), de SERV (Sociaal-Economische Raad Vlaanderen) de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Afwachten wat dat wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.