Doodstraf dreigt nu echt voor rampenarts in Iran

Rampenarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran door de rechter veroordeeld tot de doodstraf zonder een eerlijke rechtsgang. Dat komt nu weer tot uiting omdat zijn advocaat niet eens beroep aantekende tegen de uitspraak en wellicht onder één hoedje speelt met het regime, aldus dr. Gerlant Van Berlaer die tot meer actie oproept.

Tegen die gang van zaken werd al herhaaldelijk actie gevoerd en een massaal ondertekende petitie (ook door De Specialist) wou de Iraanse overheid tot redelijkheid aanzetten. Ahmadreza Djalali zit al sinds april 2016 opgesloten in de Evin-evangenis in Teheran. 

De Specialist berichtte al herhaaldelijk over de oneerlijke behandeling van Djalali.  Het proces vond plaats in het revolutionaire hof achter gesloten deuren en is er geen schriftelijk verslag van, of zelfs maar een neerslag van het oordeel. De uiteindelijke beslissing van de rechter is dus niet gebaseerd op een fatsoenlijke rechtsgang.

Djalali wordt beschuldigd van landverraad of activiteiten die indruisen tegen de veiligheid van Iran. Dokter Van Berlaer noemt het proces een 'schijnvertoning'. De arts had zijn advocaat gevraagd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak - wat moest binnen de drie weken - maar die laatste liet dat na. Overigens was Djalali niet in de gelegenheid om een eigen advocaat voor zijn zaak aan te duiden. Hij had er zelf opeenvolgend drie naar voren geschoven, telkens geweigerd door de rechter. Waarna hij gedwongen werd om een vierde advocaat te aanvaarden.

Volgens dr. Van Berlaer wordt het nu erg moeilijk, al zoekt men nog uit of er gerechtelijke wegen zijn om dit recht te trekken. Amnesty International, de VUB en tal van andere organisaties voeren al geruime tijd actie tegen de manier waarop Djalali behandeld wordt. Tot nu toe zonder resultaat. Aanstaande donderdag is een nieuwe actie gepland voor de Iraanse ambassade.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.