“GMD - 60% huisartsen kan beter" (Inspectie Riziv)

De dienst medische evaluatie en controle (DMEC) van het Riziv stuurde zopas naar meer dan 9.000 actieve  huisartsen een brief over hun aangewezen werkwijze. Niet repressief bedoeld, aldus de DMEC, maar wel sensibiliserend - voor de zorgcontinuïteit en -kwaliteit. Goed ingevulde medische dossiers leiden tot betrouwbare Sumehrs. Ter illustratie voegt de inspectie bij de brief een veldstudie uit 2015-16. De resultaten zijn verre van briljant.

De studie omvatte 220 geselecteerde huisartsen uit het hele land. Enkele tientallen gmd’s en dossiers ‘niet-gmd’s’ die ze bijhielden, werden onderzocht, vergezeld van een interview met een Riziv-inspecteur. Die laatste onderzocht ook het gebruik van e-healthtools door huisartsen. Herinnert u zich deze actie niet? Dat verbaast niet. Het bleef allemaal (nogal) vertrouwelijk.

Stijgend budget

Maar vandaag voegt de inspectie aan haar brief de synthese van een rapport van toen toe om aan te geven dat de kwaliteit van het GMD kan verbeteren. "Huisartsen kunnen beter, zeker voor het beheer ervan waarvoor ze bovendien worden betaald. De jaarlijkse uitgaven voor code 102771 zitten in de lift: ​van ​172 miljoen een paar jaar geleden ging het naar bijna 200 miljoen vandaag. De GMD-inkomsten bedragen gemiddeld 17.000 euro per Belgische huisarts per jaar. Dat is niet niks", dixit Erik Rossignol, DMEC-woordvoerder. De dienst acht het legitiem om na te gaan of de ziekteverzekering die dat betaalt, waar krijgt voor haar geld. “Daarom houden we de huisartsen een spiegel voor, op niet-bestraffende toon.”

Wat valt er in die spiegel te bekijken? “Dat weinig GMD’s noodzakelijke elementen bevatten om een ​​goede Sumehr op te bouwen en dat slechts 43% van de verplichte items volledig is, dat 80% van de dossiers geen overzicht bevat van de chronische behandeling met medicijnen, zeker niet in de sterk blootgestelde doelgroep van patiënten ouder dan 50, dat vooral preventie verwaarloosd wordt met minder dan 2% van de specifieke items ingevuld..."

Finaal blijken slechts 6,5% van de onderzochte GMD’s te voldoen aan alle vooropgestelde criteria "met vastgestelde kwaliteitsverschillen tussen de wijkgezondheidscentra en de solo-huisartsen. De eersten scoorden duidelijk beter."

Volgende stap

De brief, die de huisartsen ook herinnert aan de algemene GMD-terugbetalingsvoorwaarden, wil dus niet repressief zijn. "Het is meer een wake-upcall". Eind 2019 is het wel de bedoeling dat dit veldonderzoek gericht op een kleinere steekproef herhaald wordt. Dat als onderdeel van het "Actieplan handhaving gezondheidszorg 2018-2020".

De DGEC geeft nu nog niet meer vrij over deze volgende geplande stap omdat de methodologie ervan nog niet vastligt. "Het zou wel jammer zijn dat er tegen dan geen vooruitgang geboekt is na deze sensibilisatie."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc TRIEST

    31 januari 2019

    er verandert zoveel op zo een korte tijd ,zonder zich af te vragen of de begeleiding en het aanleren in orde is,het steeds uitvallen van de software ,de diverse fouten via aanvragen naar ziekenbonden,tevens bijscholingen te volgen administratie te doen mensen hun papieren in te vullen,wie gaat daar eens een studie over maken,..maar
    als we de socialisten moeten geloven dan mogen we vroeger op pensioen gezien de vele onbetaalde uren dat we werken,denk daar maar eens aan alvorens men studies maakt en niets anders doet
    dr triest l

  • Ben LANSBERGEN

    31 januari 2019

    Opgelet de onderzoeksperiode was van 31 december 2013 tot 30 december 2014.
    De vragenlijst werd opgediend tussen oktober 2015 tot februari 2016.
    Ook 209 van de 217 artsen hadden een EMD maar werkte er niet mee omdat het niet handig was.
    Het GMD was oorspronkelijk een loonsverhoging en om het netjes te verpakken werd een verbeterde huisartsadministratie gevraagd. Zo staat alles op een rijtje.