Demotte wacht nog altijd op dynamisch kadaster

Catherine Moureaux (P.S.) spoort minister-president van de Franstalige Gemeenschap Demotte aan om het KCE-rapport over de performantie van onze gezondheidszorg te baat te nemen voor een onderhoud met Maggie De Block. De ondermaatse bezetting beantwoordt de toekomstige noden voor de gezondheidszorg niet. "De artsendichtheid kan problematisch worden!"

Het KCE-rapport over de performantie van ons zorgsysteem verontrust Catherine Moureaux:  "Het aantal huisartsen en verpleegkundigen vooral is zorgwekkend. Het aantal jonge artsen in die richting ligt op 28% en moet volgens de planningscommissie 40% bedragen", preciseerde ze in het parlement van de Waals-Brusselse Federatie. "En wat de verpleegkundigen betreft: België telt 47 jong gediplomleerden per 100.000 inwoners, net onder het Europese gemiddelde. Maar dat cijfer maskeert dat een flink aantal van de buitenlandse studenten naar hun land van oorsprong vertrekken om er te gaan werken. Zelfs al steeg het aantal gediplomeerden de afgelopen jaren, het aantal verpleegkundigen per patiënt in onze ziekenhuizen blijft zwakker dan elders."

Ter herinnering: het komt de minister-president toe om subquota vast te leggen in de geneeskunde. Die komen er in functie van de quota. Net dat is de kerndiscussie tussen minister Marcourt en minister De Block. Rudy Demotte van zijn kant zegt dat hij nog altijd wacht op een dynamisch kadaster. "Mevrouw De Block riep hierover geen vergadering meer samen sinds de laatste interministeriële conferentie voor Volksgezondheid in juni 2015."  

De minister-president ontmoet weldra de actoren van de sector om de subquota te bekijken. Voor hem gaat het om een indicatie voor de universiteiten, zonder sanctie als de cijfers niet gehaald worden.

Gebrek aan hefbomen

Wat de artsenproblematiek aangaat, zegt de minister-president dat de Federatie niet beschikt over de hefbomen om de attractiviteit te verbeteren. Dat heeft zijn weerslag op de moeilijkheden met de wachtdiensten of de riziv-nomenclatuur, federale competenties. De attractiviteit kan ook naar omhoog als er steun komt bij het begin van de carrière (impulseofonds Wallonië of Brussel).

Voor de verpleegkundigen verdubbelde het aantal inschrijvingen in de scholen over een periode van vijf jaar. Dat neemt niet weg dat ook daar de aantrekkelijkheid van het beroep afhangt van het federale niveau. De minister-president heeft vragen bij de intenties van mevrouw De Block voor het toekomstige verpleegkundige landschap omdat de richtlijn die het niveau moet optillen om verpleegkundige te worden, moet worden omgezet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.