De Block uitgejouwd

Maggie De Block zal zich ongetwijfeld nog lang haar uitstap naar Jurbise (Henegouwen) herinneren, zij het niet als een leuke anekdote. Ze mocht afgelopen maandag rekenen op een heet onthaal en een vurig protest tegen haar opgelegde besparingen.

Zopas raakte bekend dat de Brusselse ziekenhuizen op 24 november massaal zullen betogen. Maar in Wallonië suddert al langer de onvrede. Ex-minister Galant (MR) die opnieuw burgemeester werd na haar 'degradatie' uit de huidige regering, had De Block uitgenodigd voor een voordracht over de uitdagingen in de gezondheidszorg. Maar De Block kreeg dus stevig de wind van voren: ruim een 100-tal manifestanten van de SETca (onderdeel van de socialistische vakbond FGTB) en de CNE (christelijke vakbond werknemers) protesteerden fel tegen de opgelegde bezuinigingen in de gezondheidszorg. De zaal werd gedomineerd door de rode en groene vakbondskleuren want de vakbonden kwamen duidelijk hun vijandigheid uiten tegenover het beleid.

De toon was vlug gezet: De Block moest zich een weg banen doorheen de zaal die herschapen was in een zee van fluitende en roepende syndicalisten. Totdat de ontslagen minister voor Mobiliteit een oproep lanceerde om kalm te blijven en respect te tonen. Maar de sfeer bleef de hele avond gespannen. 

Gedurende een halfuur probeerde De Block uit te leggen waarom haar inspanningen noodzakelijk waren: vergrijzing, stijgende innovatiekosten op geneesmiddelen- en technologisch vlak.... Ze sprak van 'gerichte besparingen om de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen mogelijk te maken' en 'orde scheppen in wanorde'. Langdurig zieken herintegreren zou meer middelen vrijmaken voor wie helemaal niet meer kan werken.  Het refreintje dat de besparingen evidence based zijn, kwam ook weer terug. Tegelijk beklemtoonde ze enkele verwezenlijkingen zoals de eliminatie van het misbruik van supplementen en de grotere zorgtoegankelijkheid via de verplichte derde-betaler bij huisartsen. 

Of haar argumenten aankwamen, zoals het feit dat haar budget nog groeit (met 500 miljoen nog dit jaar daar waar alle andere budgetten moesten inleveren)? Niet voor de syndicaten alvast, die een open oorlog voeren tegen haar politiek "om de gezondheidszorg ten gronde te richten." Zij zien vooral de sociale afbraak en de moeilijkere werkvoorwaarden, die al hard zijn. Voor hen komt ook de kwaliteit in gevaar.

Verbaasd en gekwetst

Maggie De Block, die duidelijk verbaasd en gekwetst was door de spanning in de zaal, verwees de manifestanten naar hun respectieve vertegenwoordigers met de uitspraak dat haar kabinet altijd openstond voor overleg met hen. "Als men voorstellen vraagt voor de onderhandelingen, en die komen er niet, dan moeten we zelf beslissen..."

De Block dwingt bewondering af omdat ze een vijandige en verhitte zaal trotseerde en het woord voerde voor een publiek in een andere taal dan haar moedertaal. Al wekt het verbazing dat ze het heeft over 'gerichte' besparingen als die zowat een miljard bedragen. En de indruk blijft hangen dat haar ster verbleekt, haar regeerstijl irriteert en dat de kans groot is dat stakingsaanzegging van de non-profit tot een klein succes zal leiden op 24 november. In Jurbise en Mons-Borinage zijn de betogingsborden "Médecine de qualité accessible à tous" en "Maggie tu dé-bloques" alvast al klaar. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.