"Covid-19 nog lang niet doorgeslikt" (dr. Jos Vandekerkhof)

"Voor de overheid kan Covid momenteel zo goed als gedaan zijn, voor ons is dat zeker niet het geval. We tellen nog een 80-tal patiënten in ons Jessa ziekenhuis. En er is nog heel wat uitgestelde zorg met een wachtlijst van ruim 150 patiënten! Tegen de vakantiemaanden krijgen we die achterstand zeker niet weg. Laten we niet vergeten dat we veel personeelsuitval kennen."

Dat zegt medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis dr. Jos Vandekerkhof.

"Nu de vakantiemaanden eraan komen, mogen de personeelsleden door de nieuwe cao sowieso drie weken opeenvolgend vakantie nemen, wat de roostering een stuk moeilijker maakt", legt hij uit. "De zorgzwaarte van een covidpatiënt is sowieso ingrijpender dan voor een andere patiënt. En onze OK’s draaien nog altijd maar tegen 85%."

Wel is er een verschil met het begin van de pandemie. Het gaat nu bij de gevallen in kwestie vaak om secundaire covid: mensen die binnenkomen met oncologische of hematologische aandoeningen en dan positief getest worden.

Dat het Jessa Ziekenhuis zeker nog een hele tijd zal kampen met de naweeën van Covid, heeft er ook mee te maken dat het over een grote geriatriedienst beschikt met ongeveer 150 bedden. "En daarnaast behandelen we veel  oncologische pathologie." Allemaal redenen dus waarom het wat langer duurt om de covidbladzijde om te slaan.

Kwaliteit

Dokter Vandekerkhof laat ook weten dat Jessa Ziekenhuis inmiddels voor zijn kwaliteitscontrole in FlaQum stapte (net als dat andere grote Limburgse Ziekenhuis ZOL, red.) "Zo kunnen we ons met gelijken toetsen."

Het kwaliteitsdebat gaat immers onverminderd door en in dat verband is ook de Orde volop actief met een brief naar minister Vandenbroucke over de op dit moment ondermaatse kwaliteitswet. Een werkgroep binnen de Orde heeft daarover een lijvig document klaar. De provinciale raad Limburg wijdt zijn jaarlijkse symposium van overmorgen in Kinepolis Hasselt overigens aan die kwaliteitswet. De activering van de volledige wet op 1 juli aanstaande belooft heel wat werk op te leveren voor juristen...

Nieuwe spoedartsen: 0,8 VTE

Over kwaliteit gesproken: de levenskwaliteit die de jongere artsengeneratie hoog in het vaandel voerde, noopte het Jessa Ziekenhuis om urgentieartsen niet meer voltijds aan te nemen: nieuwe spoedartsen krijgen nu een statuut van 0,8 VTE "om ze wat tegen zichzelf te beschermen. Met als gevolg wel dat je aan de top veel meer mensen nodig hebt."

"En wat de eerste lijn betreft: als je de vergrijzingscurve ziet van de Vlaamse huisartsen, dan weet je genoeg. Er is enorm veel uitstroom en het aantal jongeren dat start, kan dat niet opvangen."

Genoeg problemen dus die zich opdringen, zelfs als de covidgevolgen effectief zouden gaan afnemen....

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.