"Beroepsgeheim bij verhoor leden Euthanasiecommissie"

De artsen die zich voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor vergiftiging van Tine Nys in 2010, hebben de voorwaarden van de euthanasiewet niet gevolgd, meent de voormalige onderzoeksrechter Evi Muylaert. "De tekst van de euthanasiewet voorziet wel geen strafbepaling als die voorwaarden niet nageleefd worden. De vraag is: wat dan?", zei Muylaert.

De twee geraadpleegde artsen waren niet onafhankelijk ten opzichte van de patiënt, zei de onderzoeksrechter. "De euthanasiewetgeving zegt dat de arts die euthanasie toepast, geen misdrijf pleegt als hij de voorwaarden naleeft. Dat was niet het geval. De tekst van de euthanasiewet voorziet wel geen strafbepaling als die voorwaarden niet nageleefd worden. De vraag is: wat dan? Dan vervalt de zin die stelt dat hij zich niet schuldig maakt aan een misdrijf."

Beroepsgeheim

Paul De Bruecker, de tweede onderzoeksrechter in de zaak, gaf ook een overzicht van zijn tussenkomsten. "Ik heb geprobeerd het verslag van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie te bekomen, maar uit politioneel onderzoek bleek dat er geen verslag was. De voorzitter van de euthanasiecommissie gaf aan dat de leden van de commissie bij een eventueel verhoor het beroepsgeheim gingen inroepen."

De onderzoeksrechter verklaarde dat de procureur in Dendermonde in 2015 de buitenvervolgingstelling van de beschuldigden vroeg, en dat de raadkamer in Dendermonde de drie buiten vervolging stelde in 2016. De kamer van inbeschuldigingstelling besliste uiteindelijk in 2018 om de drie artsen voor het hof van assisen te brengen, nadat het parket-generaal de verwijzing vroeg voor vergiftiging.

Wijziging standpunt

"Is het zo uitzonderlijk dat er een wijziging komt van het standpunt van het openbaar ministerie?", vroeg voorzitter Minnaert. "In mijn herinnering weet ik daar geen voorbeeld van", zei De Bruecker. Aanklager Francis Clarysse stelde daarop dat een andere visie niet zo zeldzaam is. "Het is toch gebruikelijk dat wij na een tweede lezing standpunt kunnen innemen. Het is geen dagelijkse kost (dat het een ander standpunt is, nvdr), maar dat is juist het nut van een tweede lezing."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.