BelRAI-perikelen: federale overheid reageert

In augustus stuurde Artsenkring De Zennvallei een alarmsignaal waarin ze haar diepe bezorgdheid uitte over de huidige situatie in verband met BelRAI. Ze zou de registratie boycotten als protest want de maat was vol. Deze week stak ze weer een tandje bij met een open brief, gepubliceerd op de site van MediSfeer. De federale overheid reageert. Op Vlaams niveau blijft het oorverdovend stil.

Annelies Wynant, woordvoerster van Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu, wijst op het verschil tussen het gebruik van BelRAI op federaal vlak ('generiek') en op Vlaams vlak ('specifiek'), op basis van een in Vlaanderen ontwikkelde toepassing.

"Vanuit de federale toepassing, maar gecoördineerd en afgesproken met alle deelentiteiten (afspraken in een protocolakkoord BelRAI van 26 maart 2018), bieden we volgende diensten aan :

  • Voor de volgende zorgsettings: thuiszorg (HC), woonzorgcentra (LTCF), palliatieve zorg (PC en PICT), psychiatrische zorg (CMH en MH):
    • Webtoepassing waarin alle zorgverleners een verkorte beoordeling (Screener BelRAI) of een volledige beoordeling BelRAI kunnen maken of kunnen consulteren (in geval van therapeutische relatie en eConsent van de patiënt). In de software van de huisartsen is er een rechtstreekse link naar deze toepassing via single sign on (onderdeel van de homologatiecriteria – in deze criteria is ook voorzien dat het volledige instrumentarium reeds kan worden ingebouwd in de professionele software);
    • Webservice waarbij alle zorgverleners vanuit hun eigen professionele software beoordelingen kunnen maken die dan gesynchroniseerd worden met de federale database;
  • Een demo webtoepassing;
  • MyBelRAI waar de patiënt ook toegang heeft tot zijn beoordelingen;
  • Een gratis vorming voor Train the trainers;
  • Het ter beschikking stellen aan alle softwareontwikkelaars van alle basisgegevens om BelRAI te ontwikkelen binnen hun software.  Op dit ogenblik zijn volgende ontwikkelaars gehomologeerd: DAVE (voor Duitstalige gemeenschap) en Titan BelRAI van CareSolution/Malta Belgium.  

Opleidingen

"Het is onze bedoeling", gaat Annelies Wynant verder, "om erover te waken dat BelRAI tegelijkertijd wordt ingebouwd in de professionele software van zodra BelRAI wordt ingebouwd in de (inter)federale regelgeving, en ook dat er voldoende opleiding wordt voorzien voor de gebruikers ervan. Wij analyseren momenteel op welke wijze deze opleidingen kunnen worden aangeboden." 

Vlaanderen
"Naast de federale toepassing heeft Vlaanderen een eigen BelRAI-toepassing gebouwd en daarvoor specifieke regels en verplichtingen uitgewerkt. De bekommernissen die zijn geuit in het artikel gaan volgens ons over dit gedeelte."

Dat klopt inderdaad ook volgens onze informatie. Het stoort huisartsen dat dat gedeelte zonder degelijke communicatie of opleiding vooraf werd ingevoerd, en zo voor heel wat overlast zorgt. Zoals stevig zondigen tegen het only once principe bijvoorbeeld (eenmaal registreren volstaat).

"In elk geval werken de beide administraties nauw samen om dubbele registratie te voorkomen", luidt het nog. "Daartoe werken zij enerzijds aan een toepassing die de BelRAI-beoordelingen zal synchroniseren en anderzijds aan een toepassing die multidisciplinaire beoordelingen mogelijk maakt over de platformen heen."

Oplossing in zicht?

Blij dat er eindelijk gereageerd wordt en met de goede bedoelingen om een einde te maken aan deze verwarring. Alleen is het nu nog de vraag wanneer de oplossing definitief zal zijn en of men in het vervolg zal vermijden om de kar voor het paard te spannen.

Om het in de bewoordingen van de open brief, geschreven door huisartsenkring Zennevallei, uit te drukken: "Het is immers inderdaad ongelooflijk om te zien dat, ondanks jaren voorbereiding, dit project nog steeds niet beter uitgewerkt is. Terwijl de nefaste invloed op de zorgkwaliteit evident is."

Tot slot toch nog even beklemtonen dat in de brief ook gewezen wordt op een noodzakelijke vergoeding voor dit extra werk. Maar daarover wordt ook in de federale reactie in alle talen gezwegen.

> Slechte organisatie BelRAI schaadt zorgkwaliteit (Artsenkring Zennevallei)

> Artsenkring Zennevallei trekt aan noodrem

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.