Artsenkring Zennevallei trekt aan noodrem voor BelRAI

Begin mei klaagde Prof. em. Jan De Lepeleire in MediSfeer aan dat de huisarts weer de laatste was om voorbereid te worden op de beslissing van de Vlaamse Regering om de woonzorgcentra op een degelijke manier de BELRAI LTCF te laten implementeren. Die huisarts wordt nog steeds aan zijn lot overgelaten, dus trekt Artsenkring Zennevallei aan de noodrem: "We zijn op dit moment niet bereid om de BelRAI-beoordeling in te vullen."

Tegen eind van dit jaar zou 10% van de bewoners in een woonzorgcentrum een Belrai LTCF (Long Term Care Facilities) gehad moeten hebben. Dat systeem vervangt de welbekende Katz-schaal om de zorgzwaarte te beoordelen. Maar tussen theorie en praktijk staan heel wat hindernissen. 

"Ik heb het kabinet gewaarschuwd dat ze wel dat instrument willen invoeren, maar intussen de huisarts uitsluiten. Laatst hebben ze laten weten dat ze op 31 mei, een dag voor de invoering, een webinar zullen organiseren. Komaan." Aldus een verontwaardigde Jan De Lepeleire.

Ook voor Artsenkring De Zennevallei loopt het de spuigaten uit. Onder de noodkreet "BelRAI: terug naar 'de jaren stillekes'?" formuleert de kring haar protestboodschap die ze zowel naar de artsensyndicaten, de verantwoordelijken voor BelRAI als naar de medische pers richt. Sinds 1 juni wordt er van de huisartsen en de WZC's immers verwacht dat ze de BelRAI-beoordeling elektronisch invullen. Maar dat systeem werkt niet.

Dubbele werklast

"Daarnaast blijft het zorgwekkend dat na vele jaren de dossiers van rusthuizen en huisartsen nog steeds niet naadloos op elkaar aansluiten", geeft Liesbeth Devreker, algemeen coördinator Artsenkring Zennevallei, aan. "Hierdoor worden huisartsen geconfronteerd met het gebruik van twee afzonderlijke dossiers: één voor het rusthuis en één voor het eigen EMD. Deze situatie veroorzaakt een aanzienlijke dubbele werklast en is in het licht van de reeds bestaande huisartsentekorten en de hoge werkdruk onacceptabel."

Voor de huisartsen van Halle en omgeving is het genoeg geweest: "We zijn op dit moment niet bereid om de BelRAI-beoordeling in te vullen, tenzij er een volwaardige elektronische mogelijkheid is via het medisch dossier van de arts. Het is teleurstellend dat er zoveel verwacht wordt van zorgverleners, terwijl de basisinfrastructuur nog steeds niet in orde is. We zijn niet bereid om terug te vallen op verouderde methoden, zoals het afdrukken van documenten, e-mailen en handmatig invullen op papier. We verwachten op zijn minst dat de overheid voorziet in een geautomatiseerde oplossing voor deze uitgebreide tool."

Wat in dit verhaal al evenmin bemoedigend is, is dat er tot nu toe geen informatie beschikbaar is over enige vergoeding voor de tijdsintensieve taak die gepaard gaat met het invullen van de BelRAI-beoordeling. Reden te meer om de druk op dit dossier te verhogen, luidt de wenk naar de artsensyndicaten.

> Zorgzwaartesysteem goedgekeurd voor WZC's

> Huisarts buitenspel bij Belrai woonzorgcentra

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.