"Slechte organisatie BelRAI schaadt zorgkwaliteit" (Zennevallei)

In augustus stuurde Artsenkring De Zennvallei een bericht waarin ze haar diepe bezorgdheid uitte over de huidige situatie in verband met BelRAI. Dat leverde helaas tot nu toe weinig tot geen reacties op. Tijd om een tandje bij de steken met een open brief, want de slechte organisatie van BelRAI vormt een aanzienlijk probleem voor zowel CRA's als huisartsen. "Het is ongelooflijk om te zien dat, ondanks jaren voorbereiding, dit project nog steeds niet beter uitgewerkt is." Terwijl de nefaste invloed op de zorgkwaliteit evident is.

Hierbij de brief.

Geachte vertegenwoordigers van de artsensyndicaten,

Geachte verantwoordelijken voor BelRAI,

Geachte medische pers,

Sinds 1 juni wordt er van huisartsen en Woon- en zorgcentra (WZC) verwacht dat zij de BelRAI-beoordeling invullen. Ondanks de beloften over de mogelijkheid om dit elektronisch te doen, is dit op heden nog niet gerealiseerd. Daarnaast blijft het zorgwekkend dat na vele jaren de dossiers van rusthuizen en huisartsen nog steeds niet naadloos op elkaar aansluiten. Hierdoor worden huisartsen geconfronteerd met het gebruik van twee afzonderlijke dossiers: één voor het rusthuis en één voor het eigen EMD. Deze situatie veroorzaakt een aanzienlijke dubbele werklast en is in het licht van de reeds bestaande huisartsentekorten en de hoge werkdruk onacceptabel.

Daarom willen we duidelijk maken dat we op dit moment niet bereid zijn om de BelRAI-beoordeling in te vullen, tenzij er een volwaardige elektronische mogelijkheid is via het medisch dossier van de arts. Het is teleurstellend dat er zoveel verwacht wordt van zorgverleners, terwijl de basisinfrastructuur nog steeds niet in orde is. We zijn niet bereid om terug te vallen op verouderde methoden, zoals het afdrukken van documenten, e-mailen en handmatig invullen op papier. We verwachten op zijn minst dat de overheid voorziet in een geautomatiseerde oplossing voor deze uitgebreide tool.

Tot slot willen we benadrukken dat er tot nu toe geen informatie beschikbaar is over enige vergoeding voor de tijdsintensieve taak van het invullen van de BelRAI-beoordeling.

We voelen ons als huisartsenkring verplicht om wat leeft op het werkveld aan jullie kenbaar te maken en de druk hieromtrent te verhogen.

Vriendelijke groeten,

BO Artsenkring Zennevallei

> Artsenkring Zennevallei trekt aan noodrem

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.