AZ Turnhout ontslaat gynaecoloog wegens beschuldigingen seksueel misbruik

De Raad van Bestuur van AZ Turnhout besliste op 11 oktober 2018  om de samenwerking met gynaecoloog dr. V.R. te beëindigen. Het kwam vandaag met dat nieuws naar buiten na een bericht in Het Laatste Nieuws over de zaak. 

Het krantenbericht noopte het ziekenhuis tot een verregaande communicatie. In de mededeling van AZ Turnhout wordt de arts met naam genoemd. "Momenteel loopt er een gerechtelijk onderzoek naar dr. V.R. in het kader van mogelijk grensoverschrijdend gedrag. We zijn in afwachting van de resultaten van het onderzoek en we wensen de privacy van alle betrokkenen te respecteren. In het kader van de goede zorg voor onze patiënten, heeft de Raad van Bestuur beslist om de samenwerking met dr. V.R. te beëindigen. De dienst gynaecologie zorgt voor de continuïteit van de zorg van alle patiënten", luidt het.

Het Laatste Nieuws zelf houdt het bij de initialen en geeft alleen de volledige voornaam (Ben V.R.). Tegen de arts zou volgens de krant al een klacht zijn ingediend in 2015, "maar toen kreeg hij van het AZ Turnhout nog het voordeel van de twijfel."
De gynaecoloog in kwestie was gerenommeerd en al een twintigtal jaren in dienst van het ziekenhuis. De klacht luidt dat hij tijdens zijn consultaties minstens drie patiëntes zou hebben misbruikt. “Hij zei dat het was om te zien of alles nog wel ‘marcheerde’”, zegt een slachtoffer in de krant.
Ben V.R. was al vele jaren een gewaardeerd en gerespecteerd dokter in het ziekenhuis, maar enkele klachten hebben hem zwaar in diskrediet gebracht. 

Of het ziekenhuis niet wat te kort door de bocht ging door meteen over te gaan tot ontslag op staande voet terwijl er misschien andere maatregelen genomen kunnen worden uit voorzorg voor de patiënten? "Deze arts op non-actief zetten bleek juridisch niet zo eenvoudig. De Raad van Bestuur heeft ook de afweging gemaakt op basis van de gegevens waarover hij beschikt. De beslissing is genomen met respect voor alle betrokkenen", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Leysen. Blijkbaar gaat het dus om een sterk dossier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.