Artsenonevenwicht verscherpt in Frankrijk

7% minder huisartsen in Frankrijk sinds 2010 waardoor het huisartsentekort nog verscherpt terwijl het aantal specialisten blijft groeien: de Franse Orde luidt de alarmklok.

Elk jaar publiceert de Franse Orde een "Atlas of Medical Demography". Volgens de nieuwste cijfers worden de regionale ongelijkheden aan artsen verder uitgediept. Het totale artsenbestand blijft weliswaar stabiel (296.755 geregistreerde artsen op 1 januari 2018, + 2% in vergelijking met 2017). Maar achter die schijnbare stabiliteit gaan forse onevenwichten schuil. Actieve praktijkvoerende artsen zakken met 10%, de actieve gepensioneerden groeien met 4%.

Aan huisartsenkant zet de daling zich verder door: ongeveer 87.800 huisartsen telt men nog, of een daling van 0,4% in vergelijking met vorig jaar. En dat terwijl het specialistenaantal blijft toenemen (+ 0,4%), vooral dan van chirurgen (+ 0,8%).

Vergeleken met 2010 gaat het bij de huisartsen zelfs om een daling van 7,3%. Volgens prognoses zal Frankrijk er nog evenveel verliezen tot 2025, blikken de auteurs van e atlas vooruit. Intergenerationele vernieuwing volstaat niet: een kwart van de huisartsen (24%) is ouder dan 60 jaar en slechts één op de vijf (21%) is jonger dan 40.

8.000 euro bruto

De Orde wijst op een verdere toename van de regionale ongelijkheden en het feit dat de nieuwe lichting de neiging heeft om meer te kiezen voor werk van 9 tot 5, met een vast loon: 47% doet dat vandaag. Alle huisartsen samen was 33% in 2010 werknemer, op dit moment  37%.

Cijfers van France TV Info melden nog dat Vouillé, in het departemet Deux-Sèvres (niet ver van Poitiers) 5.500 netto euro biedt aan elke willekeurige huisarts die bereid is om daar te komen wonen. Wie zich in Marolles-les-Braults, departement Sarthe (Pays de la Loire) wil vestigen, mag rekenen op 8.000 euro bruto.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.