AADM verwerpt begrotingsvoorstel van de regering

Maandag werd het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité van het Riziv zonder enig overleg door de federale regering verworpen. De regering pakte met een eigen voorstel uit. Dat werd niet goedgekeurd door de Algemene Raad van het Riziv, maar de minister besliste om eenzijdig haar voorstel door te duwen. Een markant punt is de bevriezing van het budget voor de wachtposten. 

AADM vindt het begrotingsvoorstel van de regering onaanvaardbaar omdat het op geen enkele manier voorziet in de extra financiële middelen die nodig zijn om de eerste lijn te versterken, zoals omschreven staat in de beleidsverklaring van de minister in 2014. Naast de 82 miljoen euro die wordt bespaard door een indexsprong, wordt nog eens 10 miljoen euro bespaard door het budget van de wachtposten te bevriezen. Zelfs in 2015 mogen geen verdere uitgaven worden gedaan, tenzij er al goedkeuring van het Verzekeringscomité geweest is. Kortom, zegt AADM, het begrotingsvoorstel vertrekt niet van een toekomstige visie op de gezondheidszorg of een versterking van de eerste lijn. Het beoogt enkel te besparen.

Het syndicaat biedt een alternatief aan, op basis van de besparingen die werden voorgesteld in het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité. Men kan 40 miljoen euro besparen op de klinische biologie, met 20 miljoen herinvestering in de ziekenhuizen. Dat laat 20 miljoen over voor de eerste lijn. Verder kan men ook nog eens 5 miljoen besparing halen bij de medische beeldvorming, via initiatieven tegen outliers. Van deze 25 miljoen kunnen er 10 naar de wachtposten gaan. De overige 15 miljoen zouden volgens AADM moeten worden geïnvesteerd in de verdere uitbouw van het EMD.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.