Apothekers bereid asymptomatische personen te testen met sneltests

De apotheeksector in ons land stelt voor om asymptomatische personen in de apotheek te testen via sneltests. Op die manier kunnen apotheken de ziekenhuizen en klinische laboratoria ontlasten. "Dit is belangrijk, want 40 procent van de personen die positief testen op COVID-19 vertonen weinig of geen symptomen, maar verspreiden het virus wel", klinkt het dinsdag bij de Apothekersbond.

Sinds april heeft de apotheeksector zijn hulp aan de overheden van ons land aangeboden om naar COVID-19 te screenen. Vandaag lopen de ziekenhuizen vol en verzuipen de klinische laboratoria in het werk. Daarom reikt de apotheeksector een piste aan die niet alleen de ziekenhuizen en klinische laboratoria kan ontlasten, maar ook kan bijdragen tot een globale strategie tegen COVID-19 door met name asymp tomatische personen te testen die, op dit ogenblik, geen toegang hebben tot COVID-19-tests.

De apothekers stellen voor om te werken met sneltests, die in de meeste Europese landen al in de strategie zijn opgenomen. Die leveren binnen de 15 à 20 minuten resultaat, zijn goedkoper en kunnen op grotere schaal worden uitgevoerd en uitgerold in de apotheken. Op die manier kan de testcapaciteit en de toegankelijkheid voor de bevolking worden verhoogd. De apothekers benadrukken wel het cruciaal is dat het om betrouwbare tests gaat en dat de resultaten geregistreerd en doorgestuurd worden.

Zowel de Apothekersbond als de Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België (Ophaco) stellen dan ook voor om het voorbeeld te volgen van landen waar apotheken al op vrijwillige basis die snelle testing aanbieden aan mensen met weinig of geen symptomen die vandaag geen PCR-test kunnen krijgen. Hun voorstel streeft naar een geïntegreerde uitrol, in overleg met de huisartsen. Beide verenigingen zijn bereid om dit perspectief voor ons land te bespreken en bereiden zich voor om dit aanbod uit te rollen.

N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter reageert alvast positief op het voorstel van de apothekers. "De apothekers zouden effectief een bijdrage kunnen leveren in het testen van asymptomatische personen. Het juridisch kader voor de testafname is vorige donderdag alvast goedgekeurd in de plenaire zitting. Ik doe dan ook een oproep aan de minister om er snel voor te zorgen dat apothekers positief geteste personen kunnen melden aan Sciensano, want dat kan nu nog niet", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc SEGAL

    05 november 2020

    Uit wat bestaat die test? Speeksel, neusswap...? Wat zal de prijs zijn? Na hoeveel minuten kan het resultaat afgelezen worden? Hoe betrouwbaar is deze test? Dank u wel

  • Guido VAN HERCK

    03 november 2020

    Cassa. Cassa hopelijk doen ze dan ook de volledige administratie als de huisartsen

  • Roger VAN AKEN

    03 november 2020

    Waarom zou de apotheker ook geen symptomatische patiënten testen?
    Het voordeel is dat hij/zij dan naar goeddunken onmiddellijk medicatie kan meegeven .
    Voor het werkverlet belt hij dan even de huisarts om een electronisch ziekte-attest te bezorgen.
    Je kan zo volledig geneeskunde doen zonder dat er een dokter bij betrokken is . Dat is toch geweldig, niet ?
    En als er iets misloopt , bel je toch gewoon even dringend de huisarts of de ambulance .
    Dat is pas vooruitgang.
    Dr Roger Vanaken

  • Gino Van driessche

    03 november 2020

    Ik heb een dubbel gevoel bij deze strategie, zorgt Idd voor ontlasten van labo’s en testcentra maar is het een safe onderneming tov andere klanten? Of gaat men dan alle dagen alle potjes en geëtaleerde doosjes ook ontsmetten in de apotheek?

  • Frank COMHAIRE

    03 november 2020

    niet enkel de apothekers, maar ook de snel-test bus moeten aan de slag. Het uitvoeren van deze testen is zo eenvoudig dat slechts een beperkte opleiding nodig is om ze correct uit te voeren. De huidige testen zijn voor 99% betrouwbaar bij positieve uitslag. Bij negatieve uitslag zijn er ongeveer 5% die positief testen in de PCR. Dan is het de vraag of de snel-test fout-negatief was, of de PCR fout-positief (zoals dit tijdens de zomermaanden het geval is geweest in sommige labo's ...)

  • Frank BECK

    03 november 2020

    Allez, de mensen van den bollenwinkel willen ook eens een steentje bijdragen.
    Vermoedelijk worden ze er rijkelijk voor vergoed.
    Dan zullen wij binnenkort binnen de huisartspraktijk dan maar zonnebrillen en petjes in hun plaats verkopen zeker...