"Geef ons beslissingsondersteunende software medische beeldvorming" (Olivier Ghekiere)

Radiologen worden al jaren met de vinger gewezen als een van de slechtste leerlingen in de klas wegens herhaalde budgetoverschrijding. Vorig jaar slikten ze een besparing van 47 miljoen. Een ramp die de sector geen tweede keer wil meemaken. Waar blijft de gepaste software die inadequate voorschriften medische beeldvorming terugdringt? Dat vraagt Olivier Ghekiere (Belgian Society of Radiology) zich af.

"Uiteraard schrijven radiologen niet alleen beeldvormingstests voor. Is het dan de schuld van de andere voorschrijvers? Er bestaan richtlijnen om die voorschrijvers te helpen, maar wie een onderzoek moet voorschrijven, heeft meestal de tijd niet om alle literatuur op de site FOD Volksgezondheid tot zich te nemen.” 

"Daarom werken we al enkele jaren aan de ontwikkeling van beslissingsondersteunende software. We hopen dat we die software op korte of middellange termijn kunnen invoeren. Zo kunnen professionals het meest geschikte onderzoek voorschrijven volgens de klinische situatie waarmee ze worden geconfronteerd."

"De ontwikkeling van de tool loopt achterop. Toch blijven we als radiologen samenwerken met het Riziv en het kabinet De Block. Het kost tijd, maar dit moet nu echt een prioriteit zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.