Vlaamse Logo's op nieuwe leest: van 14 naar 1

Minister Crevits schoeit de Logo's (loco-regionaal gezondheidsoverleg en -organisatie) op een nieuwe leest qua erkenning, werkgebieden en financiering en ze krijgt daarvoor de principiële goedkeuring van de Vlaamse regering. Onder meer de huisartsenkringen en de CLB's maken deel uit van die Logo's.

Zoals u weet vormen de Logo's geografisch afgebakende netwerken waarbinnen verschillende organisaties samenwerken om het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid uit te voeren op locoregionaal niveau. Het gaat om verenigingen zonder winstoogmerk. De Vlaamse overheid ziet Logo's als belangrijke partner van het Vlaams preventief gezondheidsbeleid op het terrein via hun netwerk van loco-regionale actoren.

Onder meer de huisartsenkringen en de CLB's maken deel uit van die Logo's.

Naar één vzw

Crevits wil de Logowerking in Vlaanderen nu optimallseren door de 14 Vlaamse Logo vzw's te doen samensmelten tot 1 vzw voor het Nederlandstalig gebied, en het behoud van 1 Logo voor het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad. De motivatie voor deze maatregel: een krachtiger en meer doelgerichte Logowerking met Vlaamse coördinatie doen ontstaan waarbij tegelijk de sterke loco-regionale werking en ankerpunten behouden blijven. "De efficiëntiewinsten die daaruit voortvloeien, worden ingezet om de opdrachten van de Logo's uit te breiden en zo meer impact te kunnen hebben."

Waaruit bestaat de uitbreiding van de opdrachten? Door diverse 'maatschappelijke contexten of settings' te coachen. Denk aan lokale besturen, onderwijs, werk, vrije tijd, gezin als die het preventief gezondheidsbeleid moeten uitwerken en opvolgen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.