"Verkoop van medische hulpmiddelen in supermarkten is goed voor consument"

Als supermarkten binnenkort medische hulpmiddelen mogen verkopen, is dat een goede zaak voor de consument. Dat zegt Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten.

De verkoop van geneesmiddelen blijft in België een exclusief recht van apothekers, maar voor medische hulpmiddelen komt daar verandering in. Het verbieden van de verkoop van onder meer steriele pleisters, protheses, neusdruppels en zelftests in supermarkten en andere winkels is volgens de Europese Unie namelijk in strijd met het vrij verkeer van goederen. Daarom werkt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan een koninklijk besluit dat de verkoop van medische hulpmiddelen in supermarkten en andere winkels mogelijk maakt.

Comeos is verheugd met die maatregel die een positieve impact zal hebben voor de consument. "In Europa is vrij verkeer van goederen en diensten de regel, verkooprestricties zijn enkel toegelaten als er risico's zijn voor de volksgezondheid", zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. "België had in het verleden eigen regels uitgevaardigd die zeer complex waren waardoor zelfs de meest onschuldige hulpmiddelen, zoals steriele verbanden, enkel in apotheken konden verkocht worden."

Die restricties worden nu afgeschaft en dat is volgens Comeos een goede zaak. "Medische hulpmiddelen onder vrije verkoop biedt enkel voordelen voor de consument want de vrije markt biedt de garantie op een correcte prijs. In Frankrijk is aangetoond dat de prijs gemiddeld 20 tot 30 procent lager ligt in de supermarkt dan bij de apotheek."

Volgens Comeos zijn er geen risico's voor de volksgezondheid. "Er zijn nooit restricties geweest voor de medische hulpmiddelen in onze buurlanden en daar hebben zich tot nu geen problemen gesteld voor de volksgezondheid", benadrukt Michel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.