Tekort van 145 huisartsen in Wallonië, volgens het Aviq-register

Om het huidige tekort aan huisartsen in Wallonië aan te vullen, zouden 145 bijkomende artsen nodig zijn, zo blijkt uit het nieuwe kadaster van het Agence pour une vie de qualité (Aviq), dat in La Dernière Heure wordt aangehaald.

Het aantal huisartsen in Wallonië stijgt gestaag sinds 2016. Deze nieuwe instroom is echter nog onoldoende om de tekorten op te vangen in gemeenten met tekorten en de noodzaak om artsen die met pensioen gaan, te vervangen. Hoewel het aantal gemeenten met tekorten over het algemeen is gedaald, blijven vele regio's onder druk staan.

"In de provincie Luxemburg is de medische dichtheid gedaald tot onder de 90 artsen per 100.000 inwoners, een daling van 17% in FTE, wat bewijst dat plattelandsgebieden onder druk blijven staan," zegt Lara Kotlar, woordvoerster van de Aviq, "en er zijn nog steeds schaarstegebieden in Henegouwen, vooral in Lobbes, Colfontaine, Courcelles en Fleurus, evenals in de regio Namen.

Volgens Aviq zijn er 145 extra artsen nodig om het huidige tekort aan te vullen en in elke gemeente minstens 90 huisartsen per 100.000 inwoners te hebben.

En om de artsen te vervangen die de komende vijf jaar met pensioen gaan, blijven er 585 extra artsen nodig. De behoeften per provincie liggen op 66 in Waals-Brabant, 294 in Henegouwen, 214 in Luik, 67 in Luxemburg en 88 in Namen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 februari 2024

    Wuk ne steenezrl doet er nu nog huisbezoeken in het vlakke land op het platteland en/of in de eeuwig zingende bossen van de Ardennen ?
    Je bent anderhalf uur bezig aan 1 huisbezoek en hebt dan recht op 43 € bruto , 21 € netto !
    Je bent beter af in Aolst of aan de zieke bont !