Stichting tegen Kanker blaast honderd kaarsjes uit

Dit jaar blaast Stichting tegen Kanker honderd kaarsjes uit. En daar horen uitdagende toekomstplannen bij: twee keer zo snel vooruitgang boeken binnen het wetenschappelijk onderzoek, om de overlevingskans bij kanker tegen 2040 met tien procent te verhogen. De afgelopen vijftien jaar steeg die kans met vijf procent. Stichting tegen Kanker wil nu dus nog een versnelling hoger schakelen.

Bijna een op de drie mannen en een op de vier vrouwen krijgt voor de leeftijd van 75 jaar kanker, en die cijfers stijgen jaar na jaar. België staat op de zesde plaats wat betreft kankerincidentie van de EU-landen. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in België, vóór hart- en vaatziekten, sinds 2020.

Ondanks dat hoge incidentiecijfer overleven steeds meer mensen kanker. Dankzij de vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek en vroegtijdige diagnose leeft nog bijna zeventig procent van de mensen met kanker vijf jaar na de diagnose. Het gaat om dertig procent meer dan dertig jaar geleden. "Dat is goed, maar moet beter", zegt Stichting tegen Kanker.

In 2024 voorziet de organisatie daarom 35 miljoen euro voor kankeronderzoek (Cancer Research Grants). Dat is 10 miljoen euro meer dan in 2022. "Die extra impuls vormt de eerste stap naar grotere investeringen in de komende jaren", klinkt het. Daarnaast blijft de organisatie pleiten voor een nieuw nationaal kankerplan, "dat vandaag meer dan ooit nodig is".

Met 'Team Hope' wil Stichting tegen Kanker ook de vele personen in de schijnwerpers plaatsen die dagelijks opmerkelijke prestaties leveren in de strijd tegen kanker. "In de oncologische wereld vormen wetenschappelijke onderzoekers, artsen en zorgverleners een professioneel team van wereldklasse", klinkt het.

De Belgische Nationale Liga tegen Kanker op, die later Stichting tegen Kanker werd, zag in 1924 het licht. Artsen Antoine Depage en Adrien Bayet, chirurg en radiotherapeut, en studenten van Marie Curie, riepen de organisatie in het leven. 

De Liga kreeg toen de Hoge Bescherming van Koningin Elisabeth. De 'Koningin-verpleegster' had immers samengewerkt met Depage op het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar nu ook komt de organisatie met bijzonder nieuws. "We zijn verheugd en vereerd te kunnen aankondigen dat Koningin Mathilde besloten heeft haar Hoge Bescherming te verlenen in 2024."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.