Spoedverpleegkundigen van UZ Leuven voeren actie tegen personeelstekort

Een honderdtal spoedverpleegkundigen van UZ Leuven heeft actiegevoerd tegen het personeelstekort waarmee ze te maken hebben. De verpleegkundigen riepen de directie op het opnamebeleid te verbeteren en vragen de overheden om hun beroep aantrekkelijker te maken.

De medewerkers verzamelden aan de trappen van de inkom aan de spoedafdeling, en waren geflankeerd door slogans als "Veiligheid en kwaliteit zijn voor de directie geen prioriteit" en "De spoed trekt het niet meer, de grens wordt verlegd, keer op keer". Als symbolische actie draaiden ze zich om naar het publiek: op de achterkant van hun jasjes stonden de woorden "UZ Leuven, zorgt u ook voor ons?" 

Volgens vakbond ACV Puls heeft het personeelstekort er de afgelopen jaren voor gezorgd dat er ruim 200 bedden zijn moeten sluiten in het ziekenhuis (op een totaal van 1.250). "De voorbije twee maanden waren er gemiddeld drie, soms vier, verpleegkundigen per shift tekort op spoed", vertelt Michiel Taens, spoedverpleegkundige en ACV-afgevaardigde. "Zo kunnen we de veiligheid van onze patiënten niet garanderen." 

Het tekort heeft te maken met een combinatie van factoren, is te horen bij Taens en de vakbond. Zo is er een algemeen tekort aan verpleegkundigen. In de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB, die maandag geüpdatet is, staat verpleegkundige op plaats twee, na jarenlang de lijst te hebben aangevoerd. 

Tegelijk verloopt de doorstroom van spoed naar andere afdelingen niet vlot, zegt Taens. "Het ziekenhuis ligt te vol, waardoor patiënten langer op spoed moeten blijven", stelt de verpleegkundige. "Daardoor hebben wij geen buffer. Alles samen leidt het tot een gigantische werkdruk." 

Maatregelen

Wim Robberecht, CEO van UZ Leuven, begrijpt de frustratie van de spoedmedewerkers. "In zowat alle ziekenhuizen zien we de drukte en het aantal patiënten op spoed jaar na jaar stijgen: het is een maatschappelijke evolutie met verschillende oorzaken die moeilijk te stoppen is. Gecombineerd met het algemene personeelstekort in ziekenhuizen zorgt dat voor een zeer hoge werkdruk die al jaren aanhoudt." 

Robberecht wijst erop dat het ziekenhuis werkt aan maatregelen om de zorg op spoed te verbeteren. Hij heeft het over meer overleg met de eerstelijnszorg, een aangepast beddenplan en een uitbreiding van het ziekenhuis voor spoedzorg. "UZ Leuven voert ook pro-actief een HR-beleid om meer nieuwe mensen aan te trekken en het welzijn van onze huidige medewerkers te verbeteren", voegt de CEO nog toe.

Zowel vakbond ACV als de directie benadrukken tot slot dat de actie geen impact heeft gehad op de werking van de spoeddienst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.