Sensibilisering: symptomen van hartaanval bij vrouwen minder goed herkend

Hartklachten en symptomen van een hartaanval bij vrouwen worden nog vaak niet zo herkend. Met die boodschap heeft Rebelle, een vzw die zich inzet voor gendergelijkheid, een sensibiliseringsactie gehouden aan de ingang van het UZ Brussel. "Jonge vrouwen hebben twee keer meer kans om te streven aan een hartaanval dan mannen", zegt Lien Willaert van Rebelle.

Op Valentijnsdag vraagt de organisatie, gekleed in een anatomisch hartenpak en met (informatieve) valentijnskaarten in de hand, meer zorg en aandacht voor het vrouwenhart. De man en zijn lichaam waren dan ook lang de norm binnen de geneeskunde en het onderzoek. "Behandelingen en kennis zijn op maat van de man, waardoor symptomen bij vrouwen minder vaak worden herkend", aldus Willaert. "Hart- en vaatziek ten zijn het topje van de ijsberg. Over heel wat ziektes bij vrouwen is er minder kennis."

Symptomen van mogelijke hartproblemen die bij vrouwen voorkomen zijn onder meer langdurige vermoeidheid, duizeligheid en pijn in de rug, kaak of oksel. Druk op de borst, pijn in de linkerarm, hartkloppingen en misselijkheid komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Wie risicofactoren heeft (een hoge leeftijd, diabetes, roken of een verhoogde bloeddruk) neemt bij meerdere symptomen best contact op met een dokter. 

Rebelle vraagt dan ook dat de spelregels op beleidsniveau worden aangepast zodat de kennis over ziektes en aandoeningen bij vrouwen toeneemt. "Er kan bijvoorbeeld een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen worden opgelegd bij onderzoeken", suggereert Willaert. De organisatie kan rekenen op de steun van professor Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB, om aandacht te schenken aan zogenaamde gendersensitieve zorg binnen de opleidingen. 

In een recente bevraging van Rebelle bij 1.179 mensen gaf 90 procent van wie een EHBO-cursus volgde aan niets over de verschillen tussen mannen en vrouwen gehoord te hebben in de cursus. Een op de drie bevraagde zorgverleners (al dan niet in opleiding) gaf aan dat er aandacht wordt besteed aan gendersensitieve zorg in hun lessen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.