Partijfinanciering deze legislatuur wellicht niet meer hervormd: 'wereldvreemd'

De meerderheidspartijen in de Kamer raken het niet eens over een hervorming van de partijfinanciering. Dat is deze voormiddag gebleken tijdens ultiem overleg. Volgens Kristof Calvo (Groen) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) stellen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en PS-voorzitter Paul Magnette hun veto.

Het burgerpanel 'We need to talk' komt vanmiddag naar de Kamer. Zij bogen zich in het voorjaar van 2023 drie weekends lang over de partijfinanciering en kwamen met 34 aanbevelingen op de proppen, waaronder een uitgavenplafond voor politieke advertenties op sociale media. Politiek is met die aanbevelingen bitter weinig gebeurd, klaagde het panel in november nog aan in een open brief.

De meerderheidspartijen zouden in aanloop naar de commissievergadering van vanmiddag op zoek gaan naar een consensus over een hervorming, maar dat is na meerdere dagen overleg niet gelukt, betreuren Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke en Groen-Kamerlid Kristof Calvo. "Na vier jaren trekken en sleuren is dit heel zuur", reageert die laatste. "Het staat in het regeerakkoord, er zijn expertenrapporten en er is het werk van het burgerpanel."

Wereldvreemd

Volgens Calvo en Vandenbroucke stellen de partijvoorzitters van MR en PS, Georges-Louis Bouchez en Paul Magnette, hun veto. Bij de PS zou er iets meer goede wil geweest zijn om de uitgaven van partijen op sociale media te beperken, maar als het ging om het verlagen van de partijdotaties was er bij beide partijen naar verluidt zo goed als geen beweegruimte. "Magnette en Bouchez willen niet dat er bespaard wordt", concludeert Calvo. "Dat is echt wereldvreemd."

Volgens Mathieu Bihet (MR) is de blokkage dan weer te wijten aan de groenen, die een "alles-of-nietsmentaliteit" aan de dag zouden hebben gelegd en zo alle vooruitgang in het dossier tegenhielden. De MR heeft onder meer een verbod op financiering uit het buitenland en strengere regels rond giften op tafel gelegd en wil ook spreken over een beperking op publiciteit op sociale media tijdens de campagne, zegt hij, "op voorwaarde dat er een verbod komt voor alle organisaties die publieke middelen krijgen".

PS-Kamerlid Khalil Aouasti benadrukt dat zijn partij tijdens de vergadering een nota op tafel had gelegd met daarin de punten waarover alle partijen het eens konden raken. Volgens bronnen rond de tafel bleef die nota echter steken in algemeenheden en was ze niet van die aard om nog deze legislatuur tot een concrete hervorming te kunnen leiden. 

Vandenbroucke reageert ontgoocheld. "Hoe ver moet het komen vooraleer men tot het besef komt dat het voor de geloofwaardigheid van de politiek echt noodzakelijk is om de partijfinanciering te hervormen?", zegt hij. "Deze legislatuur zal dat overduidelijk niet meer lukken, maar het zal voor Vooruit heel belangrijk zijn dat er concrete hervormingen op tafel komen bij de volgende regeringsvorming."

Ook voor Groen "gaat de strijd verder", benadrukt Calvo. "Voor de gezondheid van onze democratie is een hervorming cruciaal. Dit debat zal niet verdwijnen."

CD&V'er Jan Briers wil proberen om toch nog voor het einde van de legislatuur een wetsvoorstel op tafel te kunnen leggen. "We wilden zo graag een akkoord voorstellen aan 'We need tot talk'. Het doet me terugdenken aan het mislukken van de bijzondere commissie voor ons koloniaal verleden (die geen eindrapport kon afleveren, red.)."

Patrick Dewael (Open VLD) benadrukt dat ook zijn partij een verlaging van de partijfinanciering wil. "Het bedrag is op vandaag gewoonweg te hoog", zegt hij. "Daarnaast moeten we ons de vraag stellen waaraan die middelen door de partijen kunnen worden besteed. Voor ons moet dat gaan over bijvoorbeeld het uitbouwen van een studiedienst of het inzetten op lokale werking om politiek dichter bij de burger te brengen. Publieke middelen dienen niét om partijen toe te laten actief te zijn op de vastgoedmarkt of ongebreideld te adverteren op sociale media."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.