Overheid verkocht Nederlandse huisartsen appelen voor citroenen

Voor de zomer zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) duidelijkheid verschaffen over de huisartsentarieven 2023-2025. Eind vorig jaar kregen de huisartsen gelijk in een rechtszaak over de tarieven die de NZa had bepaald voor 2023 en 2024. De minister belooft nu om op basis van een nieuw kostprijsonderzoek de tarieven 2023 en 2024 recht te trekken en te compenseren voor 2025.
De onslagnemende regering zat verveeld met de uitspraak van de rechter. Maar demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra belooft nu toch om een en ander te corrigeren als het nieuwe kostprijsonderzoek bekend is.

Huisartsenorganisaties LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), VPH (Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen) en huisartsencollectief De Bevlogen Huisartsen (DBH) hadden immers gelijk gekregen van de rechter toen die oordeelde dat de NZa zich voor die tarieven onterecht op een oud kostprijsonderzoek had gebaseerd, waarbij gegevens van zorgaanbieders uit 2015 waren gebruikt.

Het nieuwe kostprijsonderzoek zal gebaseerd zijn op gegevens uit 2022. "Met de resultaten daarvan zal herijking van de tarieven per 2025 plaatsvinden", aldus minister Dijkstra. "En de gegevens kunnen ook worden gebruikt om te toetsen of de 2023- en 2024-tarieven nu wel of niet gemiddeld kostendekkend waren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.