Nu ook geld voor opleiding wetsdokter UCL

Naar aloude Belgische wafelijzergewoonte krijgt na de KU Leuven nu ook de UCL geld om een opleiding wetsdokter in te richten. Het KB verscheen vandaag in Het Staatsblad. Op termijn moeten er vijf instituten komen die het hele land afdekken.

De Cliniques universitaires Saint-Luc krijgt een facultatieve toelage van 569.000 euro voor het begrotingsjaar 2024. De Cliniques universitaires Saint-Luc kent reeds sinds 1979 een dienst `forensische geneeskunde' die 24/7 specifieke medicolegale opdrachten voor wetsartsen uitvoert en dit als arts-gerechtsdeskundige in voornamelijk strafzaken.

Op voordracht van de minister van Justitie Paul Van Tighelt mag UCL nu met de toelage dit jaar een opleidingssysteem voor wetsdokters opstarten dat de internationale kwaliteitsstandaarden moet halen. Er wordt een common base qua financieel model en qua business model voor de toekomstige wetsartsen uitgewerkt. Men zal ook bestuderen hoe wetsdokters die momenteel niet verbonden zijn aan een (universitair) ziekenhuis zich kunnen handhaven en eventueel hoe zij kunnen samenwerken met een erkend forensisch medisch instituut.

Tevens moet de UCL inschatten hoeveel wetsdokters we nodig hebben om voldoende autopsieën uit te voeren in België, en opleidingen voorzien voor de artsen die de eerste triage moeten doen bij overlijdens.

Het aantal autopsieën dat in België wordt uitgevoerd ligt naar schatting op 0,5 à 1 procent van het aantal overlijdens. Op Europees niveau wordt echter aanbevolen om naar 10 procent te streven. Volgens cijfers van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Gerechtelijke Geneeskunde uit 2013 blijven er in ons land daardoor jaarlijks zowat 70 verdachte overlijdens onopgemerkt. In totaal worden elk jaar ongeveer 140 moorden geregistreerd. 

Een en ander heeft te maken met het relatief beperkt aantal wetsdokters in ons land. In België zijn er een veertigtal arts-specialisten en assistenten in opleiding actief als wetsdokter. Ook hebben artsen die in eerste lijn een overlijden vaststellen, niet altijd voldoende expertise om een verdacht overlijden te detecteren. Zo vallen bijvoorbeeld minuscule puntbloedingen in de ogen niet op, maar kunnen die wel een indicatie zijn voor wurging als doodsoorzaak. 

Vijf jaar geleden al klaagde Prof. Wim Van de Voorde in De Specialist aan dat tal van dodingen onontdekt bleven in ons land.

> Dekking opleidingssysteem wetsdokters

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.