Meer mensen aan het werk met een beperking, volgens Acerta-studie

Mensen met een beperking vinden steeds vaker de weg naar de reguliere arbeidsmarkt, zo ook in 2023. Dat bericht Le Soir op basis van een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta. Vorig jaar had 1 op de 369 werknemers in Belgische privésector een beperking. Het gaat om 0,27 procent, een stijging met 15 procent ten opzichte van 2022 (1 op de 424). De laatste jaren was er wel een stijging, maar die was nog nooit zo sterk als nu.

"In deze tijden van aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is het logisch dat bedrijven de arbeidsmarkt met een nog inclusievere blik benaderen", zegt Donatienne Knipping, juridisch adviseur bij Acerta. "Als we als samenleving een arbeidsparticipatie van 80 procent willen bereiken, kunnen we niemand uitsluiten."

Er zijn wel verschillen wat betreft regio en sector. Zo is er in het Waalse Gewest een lichte daling (0,38 procent), dat net zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,51 procent) proportioneel meer mensen met een beperking telt dan het Vlaamse Gewest (0,20 procent).

De goede Brusselse score is waarschijnlijk "deels te danken aan het feit dat er daar een aanzienlijk tekort aan arbeidskrachten heerst. De behoeften en het bewustzijn zetten bedrijven ertoe aan om zich open te stellen en af te stappen van het cliché dat iemand met een beperking minder efficiënt zal zijn dan een andere werknemer", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.