Mondmaskers nog zeker tot oktober verplicht op de werkvloer

De mondmaskers zullen zeker nog tot oktober verplicht zijn op de werkvloer aangezien de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk vasthoudt aan huidige protocol. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag.

Er is heel wat heisa ontstaan over de mondmaskerplicht op het werk. Verschillende politici, onder wie Vlaams minister-president Jan Jambon, zeiden na het vorige Overleg­comité dat het mondmasker op de werkvloer in de prullenmand mocht.

De meeste coronamaatregelen worden nauwkeurig vastgelegd in een ministerieel besluit, maar voor de regels op het werk verwijst het ministerieel besluit naar een generieke gids die wordt opgesteld door de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Daarin zetelen de verschillende sociale partners: werkgevers en werknemers. Die bevoegde raad blijkt echter niets te veranderen aan haar protocols.

Bij die Raad kijken ze nu enigszins met verbazing naar de communicatie van verschillende ministers na het Overlegcomité van vorige week. "De huidige generieke gids blijft gewoon van toepassing", zegt voorzitter Karel Van Damme aan Het Nieuwsblad. "Echte versoepelingen zijn er dus nog niet. Wij willen extreem voorzichtig blijven, zeker nu veel mensen terugkomen van op reis en de scholen weer opengaan. Er komen veel nieuwe versoepelingen aan, dus er zijn ook heel veel nieuwe kansen voor virusoverdracht. We nemen op de werkplek daarom liever het zekere voor het onzekere."

Momenteel zijn er nog geen plannen om de generieke gids aan te passen. Wanneer de sociale partners dat vragen, kan er wel een debat worden opgestart. Toch zijn verschillende deelnemers aan het Overlegcomité van plan om op een volgende vergadering een totale opschorting van de mondmaskerplicht in bedrijven op tafel te leggen. Onder meer de Vlaamse regering pleit daar fel voor. En zo'n opschorting is juridisch gezien ook mogelijk als een toekomstig ministerieel besluit de huidige generieke gids overrulet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.