Ketenpraktijken in Nederland rukken op

De werk- en regeldruk in huisartsenpraktijken zijn toegenomen, ook in Nederland. Daar ontstaan er nieuwe organisatievormen en worden praktijken onderdeel van grotere organisaties: ketens van huisartsenpraktijken. Er wordt vaak gesproken over commercialisering in de huisartsenzorg, maar zijn deze ketenorganisaties nu commercieel of niet? Dat onderzoekt Nivel.

Bij de ketenpraktijken in de huisartsenzorg zijn er commerciële en niet-commerciële. Van de 4.847 huisartsenpraktijken in Nederland, vormen er 842 (=17%) onderdeel van een keten. Daarvan zijn er 122 (=15%) niet-commercieel, en 567 (=67%) zijn Besloten Vennootschappen (BV's) en mogelijk commercieel.

Winst kan bij de commerciële ketens worden uitgekeerd aan aandeelhouders, of wordt gereserveerd. Op zijn minst 34 ketens van huisartsenpraktijken werken zo. De BV’s samen zijn eigenaar van - in totaal - 116 huisartsenpraktijken. 

Bij de niet-commerciële ketens wordt eventuele winst geïnvesteerd in de stichting, om zo het gemeenschappelijk doel te dienen. Hun aantal: 14 ketenorganisaties werken op deze manier als stichting. Aan het hoofd staat het bestuur. De stichtingen samen zijn eigenaar van- in totaal - 120 huisartsenpraktijken.

Jansen, L., Timans, R., Batenburg, R., Tuyl, L. van. Infographic. Ketens in de huisartsenzorg: commerciële en niet-commerciële. Utrecht: Nivel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.