Instituut Tropische Geneeskunde sluit zich aan bij Europees consortium

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft zich aangesloten bij e-FabRIC, een Europees consortium dat inzet op nieuwe behandelingen tegen opkomende virussen. De Europese Commissie kende het consortium 7,7 miljoen euro toe.

E-FabRIC is een initiatief dat samenwerking tussen universiteiten en bedrijven stimuleert. Het doel is om antivirale therapieën te ontwikkelen tegen toekomstige epidemieën, veroorzaakt door zogenaamde Sarbecovirussen, een erg risicovolle virusfamilie. 

"De aanpak is gericht op opkomende infectieziekten met pandemisch potentieel", meldt het ITG. "Deze virussen, waaronder het beruchte SARS-CoV-2, zijn verantwoordelijk voor ernstige ademhalingsaandoeningen bij mensen, met een hoog sterftecijfer en sterke mutagene capaciteiten." 

Virussen van de Sarbecovirus-familie zijn aangewezen als topprioriteiten door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het farmaceutisch bedrijf Fabentech heeft de leiding over E-FabRIC. Andere partners zijn de Universiteit van Cambridge, het Spaanse Hospital Universitario 12 de Octubre, Biotem in Frankrijk en het PR-agentschap FIPRA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.