Hoge ozoncontraties verwacht, informatiedrempel donderdag al op 2 plaatsen overschreden

De informatiedrempel voor ozonwaarden werd donderdag op twee plaatsen in Vlaanderen overschreden. Vrijdag en de komende dagen worden nog meer overschrijdingen verwacht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Bij een overschrijding van de informatiedrempel, die ligt op 180 microgram ozon per kubieke meter lucht, worden personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Die drempel sneuvelde donderdag in Dessel (181) en Berendrecht (187).

Door de aanhoudende warme temperaturen, in combinatie met de luchtvervuiling, worden vrijdag nog meer overschrijdingen van de Europese informatiedrempel verwacht. Er wordt in het noorden van België rekening gehouden met pieken tot 185 microgram.

Zaterdag, wanneer de temperaturen wellicht nog verder oplopen tot 37 graden, zullen de ozonwaarden waarschijnlijk nog verder toenemen. Die dag behoren overschrijdingen in grote delen van België tot de mogelijkheden, met concentraties tot maximaal 215 microgram. Ook zondag blijven de ozonconcentraties hoog, met vooral in het centrum van België risico op overschrijdingen van de informatiedrempel.

De Europese alarmdrempel, die is vastgesteld op 240 microgram ozon per kubieke meter lucht, zal de komende dagen niet overschreden worden, verwacht Ircel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.