Griepseizoen al even begonnen, piek wordt nog verwacht, duidt Van Gucht

Sinds een paar weken zit het aantal griepinfecties stevig in de lift. "We zitten al sinds eind vorig jaar in een griepepidemie", duidt viroloog Steven Van Gucht. Hij verwacht dat het aantal besmettingen de komende weken nog zal toenemen, maar hoopt dat de krokusvakantie soelaas biedt. Het aantal COVID-besmettingen is de voorbij weken dan weer gedaald.

Uit het recentste rapport van Sciensano blijkt dat de incidentie van huisartsconsultaties voor griepachtige klachten de afgelopen week gestegen is naar 537 raadplegingen per 100.000 inwoners. "De epidemische drempel is al een aantal weken overschreven", zegt van Gucht. "We zitten op een hoog niveau wat griep betreft, maar ik verwacht dat het aantal de komende twee weken nog verder omhoog gaat. Je ziet het duidelijk: er zijn veel zieke mensen momenteel."

Van Gucht verwacht dat de krokusvakantie, die over anderhalve week start, voor beterschap zal zorgen. Vakanties werken traditioneel remmend op de verspreiding van het griepvirus omdat er dan in het algemeen een vermindering van contacten tussen personen is. "Ik hoop dat het tij dan inderdaad gaat keren", aldus de viroloog.

Opvallend is dat het aantal COVID-besmettingen dan weer in dalende lijn zit, terwijl er in december een opflakkering was van het aantal coronagevallen. Volgens Van Gucht bevinden de COVID-infecties zich momenteel "op een stabiel niveau". Uit het Sciensano-rapport blijkt verder dat ook het aantal RSV-besmettingen stabiel blijft.

> Steeds meer griepgevallen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.