Gennez naar Ethiopië om samenwerking EU-Afrika over gezondheid te versterken

Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Caroline Gennez, reist naar Addis Abeba in Ethiopië, waar het hoofdkantoor is van de Afrikaanse Unie. Het gaat om een dienstreis die past binnen het EU-voorzitterschap van ons land. Ook de Eurocommissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides neemt deel aan het werkbezoek.

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de wil om het partnerschap tussen de EU en  AU opnieuw te versterken: "De relatie tussen Afrika en Europa is en blijft van vitaal belang. De covid-pandemie heeft veel schade aangericht. Het was ieder land voor zich, en de armere landen - waaronder veel Afrikaanse landen - stonden als laatste in de rij voor levensreddende vaccins. Met dit initiatief in 'Team Europe'-verband zetten we concrete stappen om het vertrouwen te herstellen," aldus minister Gennez. 

Het gaat om een uitgebreide EU-dienstreis met vertegenwoordigers van acht lidstaten: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Nederland, Spanje, Tsjechië en België. Op maandag is het volledige programma van Caroline Gennez gewijd aan topoverleg. Dan staan er vergaderingen gepland met de Cypriotische EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides en de Afrikaanse Unie-commissaris voor Gezondheid, de Burkinese Cessouma Minata Samaté. Ook de Congolees Jean Kaseya neemt deel aan het overleg. Hij is de directeur-generaal van het gezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie, de CDC. 's Ochtends wordt er vergaderd over gezondheid. In de namiddag komt het humanitaire aan bod. 

Dit overleg moet leiden tot concrete stappen voorwaarts op het vlak van gezondheid en een verbetering van de samenwerking tussen de EU en Afrika. Verschillende samenwerkingsverbanden worden ondertekend tussen het Afrikaanse CDC en de Franse, Duitse en Belgische ontwikkelingsagentschappen. 

Gennez legt uit waarom het partnerschap zo belangrijk is: "Gezondheid is een beleidsdomein waarin samenwerking en kennisuitwisseling voordelen opleveren voor iedereen. We kunnen hier in Europa alleen gezond zijn als Afrika ook gezond is. Afrikaanse landen heben veel ervaring met het indammen van nieuwe pandemieën, Europese landen hebben de beste en meest toegankelijke gezondheidszorg ter wereld. Beide regio's delen de visie dat gelijke toegang tot betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg - waaronder medicijnen en vaccins - de basis is voor een sterke welvaartstaat en voor duurzame ontwikkeling. Dat schept de voorwaarden om samen, als gelijkwaardige partners, écht vooruitgang te maken."

Die vooruitgang is dringend nodig, want minder dan de helft van de Afrikaanse burgers - zo'n 615 miljoen mensen - heeft toegang tot de gezondheidszorg die ze nodig hebben. Slechts 3 procent van alle medicijnen en vaccins wordt geproduceerd op het Afrikaanse continent terwijl het 11 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt. 

Dinsdag bezoekt de EU-delegatie onder leiding van de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking in Addis Abeba een safehouse voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. 's Namiddags is er een bezoek aan een lokaal lab voor vaccins en medicatie. 

Op de laatste dag, woensdag, bezoekt minister Gennez de universiteit van Addis Abeba. Ze zal het gesprek aangaan met studenten. Zo wil de Vooruit-politica peilen naar de visie van studenten op de toekomst van het partnerschap tussen de Europese Unie en Afrika.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.