Geneeskunde voor het Volk viert 50ste verjaardag met nieuw logo

Vanuit het Zuiderpershuis in Antwerpen heeft Geneeskunde voor het Volk (GVHV) gisteren een digitaal verjaardagsfeest gehouden naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de organisatie, die ijvert voor gratis gezondheidszorg. Het uit de uiterst linkse partij PVDA ontstane initiatief presenteerde er ook een nieuw logo: de vuist die "zich meester maakt" van het symbool voor geneeskunde moet voortaan wijken voor de naam van de organisatie met daarin een megafoon en een hart verwerkt.

GVHV kwam tot stand in de nasleep van mei '68 als initiatief van huisartsen Kris Merckx en Michel Leyers die hun patiënten alleen het terugbetalingstarief van het ziekenfonds lieten betalen. Door de jaren heen ging de organisatie, die vandaag uit een netwerk van 11 groepspraktijken bestaat, steeds breder werken, met naast het principe van kwaliteitsvolle, toegankelijke en gratis eerstelijnsgezondheidszorg voor iedereen ook aandacht voor de leefomstandigheden van de patiënten. GVHV was decennia lang een doorn in het oog van de Orde der artsen, maar in 2019 sloten beide partijen vrede.

Geneeskunde voor het Volk haalde ook regelmatig het nieuws met campagnes rond het kiwimodel voor goedkopere geneesmiddelen of de problematiek van loodvergiftiging rond de Umicore-site in Hoboken. 

Op het verjaardagsfeest van gisteren ging het ook over de coronacrisis. GVHV vraagt om het patent op de coronavaccins op te heffen en steunt een Europese petitie om van vaccins en behandelingen tegen het coronavirus een wereldwijd publiek goed te maken.

 "We hebben meer dan eens met onze ogen gerold over de aanpak van deze crisis", zegt GVHV-voorzitter Janneke Ronse. "Maar we hebben meer gedaan dan dat, we hebben onze handen uit de mouwen gestoken. Want als patiënten geen testen krijgen op het werk, gaan wij hen zelf testen. Als patiënten geen toegang krijgen tot vaccins, dan eisen wij dwanglicenties om de macht van 'big farma' te breken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.