Federale administratie krijgt goed rapport voor opvolging COVID-19-aanbevelingen

Het Rekenhof geeft de federale administratie een goed rapport voor de opvolging van een reeks COVID-19-aanbevelingen. Van de twaalf aanbevelingen die het Rekenhof begin 2022 formuleerde, zijn er vijf uitgevoerd en zes in uitvoering. Slechts één aanbeveling is niet uitgevoerd. Dat blijkt uit een opvolgrapport van het Rekenhof.

Even terug naar januari 2022. Toen kwam het Rekenhof naar buiten met een audit over de continuïteit van de federale openbare dienstverlening tijdens de coronacrisis. Het Rekenhof merkte toen onder meer op dat de meeste administraties slecht voorbereid waren op het vlak van crisisbeheer. Zo had slechts de helft van de administraties een continuïteitsplan (CP) en was dat plan ook vaak weinig bekend en weinig toegankelijk voor het personeel.

Hoewel het oordeelde dat de continuïteit van de dienstverlening zelf verzekerd was tijdens de crisis, formuleerde het Rekenhof twaalf aanbevelingen om resterende knelpunten en problemen aan te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opstellen van een continuïteitsplan (CP) in beide talen om beter gewapend te zijn tegen toekomstige crisissen. 

Van de twaalf aanbevelingen waren er volgens het Rekenhof eind november 2023 vijf uitgevoerd, zes in uitvoering en één niet uitgevoerd. "Over het algemeen hebben de betrokken administraties lessen getrokken uit de crisis", concludeert het Rekenhof. 

De aanbeveling waaraan geen gevolg is gegeven, gaat over de goedkeuring van een eenvormige communicatiestrategie voor alle administraties rond de heropening van de front offices. De meeste onderzochte administraties zijn van mening dat dit hun eigen verantwoordelijkheid is. "Tenzij er een nieuwe crisis opduikt die de sluiting van alle administraties vereist, heeft die aanbeveling de minste impact op de overheidsdiensten", stelt het Rekenhof.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.