WHO publiceert eerste guideline over digitale gezondheidsinterventies

De WHO publiceerde een richtlijn en tien manieren waarop landen digitale gezondheidstechnologie kunnen gebruiken - via mobiele telefoons, tablets en pc’s - om de volksgezondheid en de zorg te verbeteren. 

“Gebruik maken van de digitale technologie is essentieel voor de globale toegang tot de zorg”, zo zegt algemeen directeur van de WHO dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Digitale gezondheid is geen doel op zich, maar een middel om veilige gezondheidszorg te promoten voor de meest kwetsbare populaties.”

Een van de digitale interventies die al positieve resultaten opleverde in bepaalde regio’s is een herinneringssysteem voor zwangere vrouwen voor afspraken voor prenatale zorg en vaccinrappels voor hun kinderen.

“Het gebruik van digitale technologie biedt nieuwe mogelijkheden om de gezondheidszorg te verbeteren”, zegt dr. Soumya Swaminathan, Chief Scientist van de WHO. “Maar studies tonen ook aan dat de impact van bepaalde interventies niet zonder uitdagingen zijn. Als de technologie geïntegreerd moet worden in de gezondheidszorg, dan moet kunnen aangetoond worden dat die technologie op lange termijn beter is dan de traditionele aanpak.”

Dr. Garrett Mehl (WHO) meent dat de doeltreffendheid van digitale interventies aanzienlijk bepaald wordt door de context. “Het gaat ook om structurele problemen, de beschikbaarheid van infrastructuur en de gebruiksvriendelijkheid van de technologie.”

Adequate opleiding
“Zorgprofessionals moeten de nodige opleiding krijgen om hen te motiveren om gebruik te maken van de nieuwe tools en technologie”, aldus de WHO.

“Digitale gezondheid is geen mirakeloplossing”, zegt Bernardo Mariano, Chief Information Officer van de WHO. “De WHO stelt alles in het werk om die digitale gezondheid zo doeltreffend mogelijk te gebruiken. Dat betekent ook dat men moet waken over de toegevoegde kwaliteit, rekening houden met de beperkingen van de infrastructuur en werk maken van een adequate coördinatie.”

Aanbevelingen voor telegeneeskunde
De richtlijn bevat ook aanbevelingen voor de telegeneeskunde, bijvoorbeeld voor patiënten in afgelegen gebieden die zorg kunnen krijgen met behulp van een mobiele telefoon, websites of andere digitale tools. De WHO wijst er op dat het belangrijke aanvullingen kunnen zijn op klassieke consultaties, maar dat ze die niet helemaal kunnen vervangen. En dat het belangrijk is dat de teleconsultaties uitgevoerd worden door gekwalificeerde zorgprofessionals en dat de gegevens vertrouwelijk zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie wijst er tenslotte ook op dat kwetsbare populaties op geen enkele manier uitgesloten mogen worden, ook niet bij digitale gezondheidsinterventies.

Tools voor staten
Om regering te helpen om hun investering in digitale zorg in hun land te ondersteunen, ontwikkelde de WHO een Digitale gezondheidsatlas, een globaal online register. De Wereldgezondheidsorganisatie sloot ook partnerships voor initiatieven als BeHe@lthy, BeMobile voor de preventie en de controle van niet-overdraagbare ziekten met het gebruik van mobiele technologie.

In de loop van de jaren ontwikkelde de WHO overigens een aantal tools voor het onderzoek in de digitale gezondheid zoals de The MAPS Toolkit mHealth Assessment and Planning for Scale (MAPS), een handleiding Monitoring and Evaluating Digital Health Interventions en een Digital health for the End TB Strategy- agenda.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.