VUB en UZ zoeken naar tumoren met artificiële intelligentie

Een team van onderzoekers heeft binnen het project TumorScope een onderzoeksplatform voor digitale gezondheid ontwikkeld voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universiteit Ziekenhuis Brussel (UZ). Dankzij het platform kunnen gegevens van patiënten onderzocht worden voor de diagnose en behandeling van tumoren. En dat zonder de privacy van de patiënten te schenden.

Ziekenhuizen hebben in hun computersystemen grote hoeveelheden aan strikt private informatie over patiënten, zoals bijvoorbeeld de scans die genomen werden of de behandelingen die ze al kregen. Die waardevolle gegevens zijn voorhanden, maar nieuwe technologieën zoals AI mogen er niet op los gelaten worden.

Een interdisciplinair team van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in AI, beeldanalyse en moleculaire analyse is er nu in geslaagd om die gegevens te anonimiseren binnen hun onderzoeksplatform. Hierdoor kunnen nieuwe technologieën wel gebruikt worden om de patiënten hun moleculaire gegevens, zoals hun genetische informatie, te gebruiken en te onderzoeken.

"Studies hebben al aangetoond dat dit artsen kan helpen om ziektes beter te begrijpen zodat ze alle informatie voorhanden hebben om de beste behandeling voor de patiënt te kunnen kiezen", zegt VUB-professor Wim Vranken.

Binnen het project TumorScope zal de focus in de beginfase liggen op het verbeteren van de diagnose en de behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels. Het project is van start gegaan in november 2019.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.