Telegeneeskunde: de onderbouwde voorstellen van de GBO

In het nieuwe memorandum van de GBO staat een hoofdstuk over medische informatica waarin ook telegeneeskunde aan bod komt, het voorstel om te experimenteren met verschillende vormen van telegeneeskunde en de vergoedingen.

Voor de GBO vereist het invoeren van verschillende vormen van telegeneeskunde (telemonitoring, teleconsultaties, tele-expertise, enz.) niet alleen een juridisch en deontologisch kader, maar ook een mogelijke verbinding met het uniek gedeeld elektronisch medisch dossier (DMGIPU, een ander voorstel van de GBO nvdr).

Dat houdt ook in dat de vergoeding voor zorgprofessionals geregeld moet worden. Via proefprojecten werd geëxperimenteerd met verschillende systemen. In Frankrijk werden vorig jaar honoraria opgenomen in de nomenclatuur: voor een teleconsultatie krijgt een huisarts 25 euro, dat is evenveel als voor een face-to-face consult.

Dat model moet nog besproken en getest worden in België. Voor tele-expertise worden twee tarieven voorzien, al naargelang de complexiteit van het geval. Op niveau 1 krijgt de huisarts 12 euro (bijvoorbeeld voor een onderzoek van de oogfundus of het trommelvlies) en op niveau 2 krijgt de huisarts 20 euro (voor bijvoorbeeld de follow-up van een chronische wonde die niet geneest, van een chronische darmontsteking of reumatologische pathologie). De collega die het advies vraagt krijgt ook een vergoeding van de ziekteverzekering omdat hij bijdraagt tot de coördinatie van de zorg: 5 euro op niveau 1 en 10 euro op niveau 2 (met een grens van 500 euro per jaar).  

Lees ook:

> Teleconsult: Jacques de Toeuf belicht projecten Bvas

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    25 april 2019

    Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat onze Belgische overheid ons zo'n cadeau zal doen.
    In het verleden zijn er meer prestaties geschrapt dan er zijn bijgekomen ( vb; IA injectie ) en als er bijkomen zijn de vereisten zo moeilijk dat je er amper enkele per jaar kan onderbrengen en uiteindelijk vergeet je het.
    Een huisarts zou ook moeten beloond worden als hij tijd en energie steekt in een moeilijk dossier of een patient die met een lijstje afkomt van eigenlijk verschillende consultaties in één, waar je dan ook meer dan een half uur mee bezig bent. Sommigen lossen dat op door de patient dan voor elk item een keer te laten terug komen, maar dat valt niet in goede aarde bij de patient en wordt ge al snel als een geldwolf afgeschilderd.
    Dus een oplossing voor dat probleem vind ik even belangrijk als het telefonisch consult.
    En hoe ga je dat praktisch regelen, ik denk dat er nog veel water door de schelde zal stromen eer dat uitgewerkt is.

    Dr. A. Cornelissen.