Mutualiteiten betalen voor gezondheidsapps

Vanaf 2020 dekken in Duitsland zorgverzekeraars de kosten van gezondheidsapps op voorschrift van een arts. Denk aan online-dagboeken van diabetici of hulp voor zwangere vrouwen. Het is het eerste deel van het plan voor digitale gezondheidszorg van minister van Volksgezondheid Spahn - critici zoals dr. Reinhardt (foto) waarschuwen voor hackers.

Duitsland is het eerste land ter wereld dat gezondheidsapps op voorschrift introduceert, signaleert Der Spiegel. Het besluit maakt deel uit van de 'Gezetz zur digitalen Versorgung' (Digital Healthcare Act) die in de Bundestag met een grote meerderheid (alle stemmen van de zgn. 'Grote coalitie die bestaat uit socialisten en christen-democraten) werd aangenomen. "Digitale oplossingen kunnen het dagelijkse patiëntenleven concreet verbeteren", aldus Jens Spahn (CDU), minister van Volksgezondheid. "Daarom zullen er vanaf 2020 gezondheidsapps op voorschrift zijn." Volgens hem ging het om een wereldpimeur.

Weergave

Het wetsvoorstel bepaalt dat eventuele kosten worden vergoed door de ziekenfondsen. Bovendien zal de nieuwe regeling het voor patiënten gemakkelijker maken om artsen te vinden die online spreekuren aanbieden. Daarom mogen artsen in de toekomst op hun websites informatie over dergelijke diensten verstrekken. Wie zich vrijwillig wil aansluiten bij een wettelijk ziekenfonds kan dit in de toekomst ook elektronisch doen (in Duitsland is een dergelijke aansluiting niet wettelijk verplicht zoals bij ons, red.)

Wet gaat in januari in

De nieuwe regeling stimuleert ook de 'elektronische artsbrief' (= ontslagbrief) - door minder terug te betalen voor de anachronistische fax die vaak nog als alternatief wordt gebruikt in Duitsland. Die fax zal nu een stuk minder vergoed worden. Daarnaast zullen artsen in de toekomst meer mogelijkheden hebben om elektronisch te communiceren met collega's.

De wet moet in januari 2020 in werking treden. "Het gezondheidszorgsysteem van de toekomst zal een nog meer datagestuurd gezondheidszorgsysteem worden", zegt het wetsvoorstel dat Spahn in juli lanceerde. De wet heeft onder meer tot doel digitale gezondheidszorgtoepassingen snel in gebruik te nemen, administratieve processen te vereenvoudigen door digitalisering of om gezondheidsgegevens beter te kunnen gebruiken voor onderzoeksdoeleinden.

Artsen niet altijd enthousiast

Niet alle artsen zijn enthousiast over de digitaliseringsplannen van Spahn. In mei waarschuwden artsen in een open brief aan Spahn dat de patiëntgegevens niet voldoende beschermd waren tegen aanvallen van hackers. Ze pleitten eerder voor het verwerken van deze data in zogenaamde 'kiosk-modus', buiten het circuit van telegeneeskunde om te vermijden dat artsenpraktijken gehackt worden door in te stappen in onveilige circuits.

Dokter Klaus Reinhardt (foto), voorzitter van de Duitse artsenkamers (te vergelijken met onze Orde) en vertegenwoordiger van de grootste syndicale vereniging Hartmannbund, riep ook op tot een voorzichtige aanpak van nieuwe digitale diensten voor patiënten. "Niet alle mensen in deze maatschappij zijn even vertrouwd met nieuwe technologie, bijvoorbeeld wegens hun leeftijd". Opgelet voor een geneeskunde met twee snelheden."

Reinhardt zei dat het wegens het grote aanbod niet eenvoudig zou zijn om te zeggen welke apps het doel van de zorg echt dienen. "Er zijn digitale gezondheidsapps die zeer nuttig zijn en ondersteunend. Maar er ziten ook veel toeters en bellen tussen die geen toegevoegde waarde bieden voor patiënten en artsen. Om artsen in staat te stellen apps voor te schrijven, moeten we vooraf goed bekijken dat deze apps geen schade aanrichten."

> Lees ook:

nieuwe gezondheidsapps gevalideerd

België geeft Duitsland, dat ook inzet op een gezondheidsportaal, het nakijken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.